fbpx

Gőzerővel támadnak a penészgombák és a levéltetvek

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 09.

Az esősebb időjárás berobbantja a gombás betegségeket a most érő gyümölcsökben, közben a gyümölcsmolyok és cseresznyelegyek is elemükben vannak.

szürkepenész szamóca
A szamóca rothadni kezdett, veszélyben a cseresznye is (forrás: koppertus.com)

Levélfoltosság, szürkepenész

A pünkösdi hétvégére megjött az eső, ez belobbanthatja az almatermésűek varasodását és a bogyósok, csonthéjasok levélbetegségeit – írja kertészeti felhívásában Zsigó György növényvédelmi szakember. Idén a kórokozók ellen már nem vethető be a mankoceb, ezért a szakember leginkább a „finom” rezeket ajánlja ellenük. Enyhe fertőzésnél még a kéntartalmú gombaölők is segítenek. A penkonazol és a boszkalid hatóanyag is engedélyezett a csonthéjasokban egyes levélfoltosságot okozó gombák ellen. Mindkettő felszívódó hatóanyag, akárcsak az azoxistrobin, és a szamóca levélbetegségeire is engedélyezettek, 3 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idővel.

Ezt jó tudni, mivel az esők hatására felerősödik a szamóca szürkepenészes rothadása. A gomba a növény minden részét megtámadhatja. Az élettelen szerves anyagokon (növényi maradványok, pollen stb.) is meg tud élni, tehát mindig jelen van. Sűrű ültetéssel, túlzott nitrogén trágyázással, a lombot érő öntözéssel, a talajjal érintkező szamócaszemekkel támogatjuk a gombák terjedését. Az említett készítmények mellett a ciprodinil és a fenhexamid is bevethetőek 3 napos az élelmezés-egészségügyi várakozási idővel. Málnában, szederben a III. kategóriás szerek közül szintén a boszkalid, a ciprodinil, a fenhexamid és az azoxistrobin tartalmú gomabölőket vethetjük be szürkepenészre. (A tavaly vásárolt ciprokonazol hatóanyagú szerek idén november 30-ig használhatók fel – a szerk.)

Legyek, molyok

A cseresznyelégy és a gyümölcsmolyok rajzanak. Sajnos a keleti gyümölcsmoly, a szilvamoly és már az almamoly esetében is egybefolynak a nemzedékek. Folyamatos a rajzás és a tojásrakás, tehát a hernyókra is mindig számítanunk kell. A gyümölcsmolyok ellen egyre több biológiai készítményt vethetünk be. Ilyenek pl.: a Dipel DF, a Madex és a Madex Pro, Neemazal T/S és a Lepinox Plus – sorolja Zsigó György a 10. házikerti felhívásában. A hagyományos rovarölők között a Coragen 20 SC-t és a Laser Duplót nevezi meg. A korábbi Mavrik néven megismert rovarölő most Klartan 24 EW néven fut. Nagy előnye, hogy a méheket kíméli. Sokan választják majd a felszívódó Mospilan 20 SG-t, melyhez erős fertőzésnél keverhetnek egy gyors hatású kontakt piretroidot. A piretroidok családjába tartozik pl. a Decis, a Cyperkill 25 EC, a Karate Zeon 5 CS (más néven Full 5 CS), a Kaiso Garden, a Lamdex Extra stb. A felsoroltak közül kerülnek ki az almatermésükben, a szilvában, a kajsziban, szőlőben és az őszibarackban molyokra engedélyezett rovarölő szerek.

Továbbra is csökkenni fog azoknak a növényvédő szerek száma, melyekhez hozzászoktunk. Ezért folyamatosan keresnünk kell az egyéb megoldásokat is. Néhányról csupán megfeledkeztünk. Nagyapáink még rendszeresen használták a levéltetveket terjesztő, ápoló hangyák elleni ragacsos övet és az almamoly elleni küzdelemben jól bevált száraz hernyófogó övet. Jó leírás található ezekről itt. A növényvédelmi szakember olyan természetes anyagokat is kipróbálásra ajánl, mint a csalán, a konyhasó, a mezei zsurló vagy a szódabikarbóna.

A nem rég kivont és most felülvizsgálat alatt álló hatóanyagokat lásd itt: Közkedvelt növényvédő szerek felülvizsgálat alatt.

Összeállította: Gönczi Krisztina