fbpx

Ciolos oxfordi beszéde

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 07.

Dacián Ciolos, mezőgazdasági biztos a január 6-án tartott Oxfordi Mezőgazdasági Konferencián beszédet mondott, amelyben többek között ismertette az EU 2013 utáni Közös Agrárpolitikájára vonatkozó főbb elképzeléseket. Véleménye szerint jelenleg az EU mezőgazdaságának a következő három nagy kihívással kell szembenéznie:

— a mezőgazdaság és a mezőgazdasági termelők jövője Európában;

— a vidéki táj és vidéki élőhelyek megvédésének lehetőségei;

— a globális élelmezési biztonság.

A mezőgazdasági biztos hangsúlyozta, hogy az EU a jövőben is csak különlegesen indokolt esetekben kíván a termeléshez kapcsolt támogatások és a közvetlen exporttámogatások eszközéhez nyúlni, ezek már most is csak 10, illetve 1 százalékkal részesednek a Közösség mezőgazdasági költségvetéséből. Ez annyit jelent, hogy a termelési döntéseket elsősorban a piaci információkra kell alapozni. Brüsszel már eddig is igyekezett a Közös Agrárpolitikát piacérzékenyebbé tenni.

A KAP-nak ugyanis 500 millió európai polgár érdekeit kell szolgálnia az egységes európai piacon. Az EU kötelességének tekinti, hogy a tagországok lakosságának, illetve az itt termelt élelmiszerek valamennyi vásárlójának jó minőségű és egészséges élelmiszereket tudjon kínálni. Ez egyáltalán nem könnyű feladat, különös tekintettel arra, hogy a természeti erőforrások nem korlátlanok, és a klímaváltozás több szempontból beszűkíti az élelmiszer-termelés lehetőségeit.

“Ugyanakkor nem nyerhetjük meg az élelmezési biztonságért vívott csatát a környezet folyamatos károsítása árán, és nem kockáztathatjuk a jövő nemzedékeinek élelmiszer-ellátását” — mondta Ciolos. Egyben meg kell őrizni az európai mezőgazdasági termelés versenyképességét a tengerentúli konkurenciával szemben.