fbpx

Levéltetvek elleni védekezés JUDO-val

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2021 szeptember 07.

A levéltetvek állandó problémát jelenthetnek növényeinknél. Hirtelen, szinte észrevétlenül jelennek meg a szárnyas alakok, és gyorsan szaporodnak. Kártételük nemcsak szívogatásuk, hanem az általuk terjesztett vírusok miatt is jelentős. Tavasztól késő őszig vannak jelen, több mint 70 fajuk szívogat zöldség- és gyümölcsféléken, valamint szántóföldi növényeken egyaránt. Szántóföldön a napraforgó, borsó, cukorrépa, kalászosok, valamint a kukorica is levéltetűtápnövény.

A levéltetvek elleni védekezést nehezíti, hogy a kártevők sokszor nehezen érhetők el, a levélfonákon, a szívogatástól besodródott levelekben találhatók, így kontakt készítmények nem érik el őket. Mélyhatású vagy felszívódó, gázhatású készítmény kell az elpusztításukhoz. Ilyen készítmény a Syngenta JUDO rovarölő szere.

A kalászosok közül az őszi árpa különösen érzékeny a levéltetvek kártételére. A levéltetvek és kabócák füves területeken, zöld kukoricán, cirkon jelen vannak, de a kikelő gabona is vonzó tápnövény számukra, betelepülhetnek, és hozzák magukkal a vírusokat. Az őszi árpa legfontosabb vírusai az árpa-sárgatörpülésvírus (BYDV) és a búzatörpülés-vírus (WDV). Az a közös bennük, hogy vektorok segítségével terjednek, a BYDV-vírust a levéltetvek, míg a WDV-vírust a kabócák terjesztik. Különösen veszélyeztetettek a korán vetett, vírusfogékony árpafajták, valamit a kukorica/gyep szomszédságba vetett őszi árpák.

Nyugat-Európában már alkalmazott módszer a gabona-levéltetvek előrejelzése és az ellenük való őszi védekezés. 2020 őszén mi is teszteltük a Syngenta BYDV Assist előrejelző alkalmazást a hazai viszonyok között. A hőösszeg alapján számított és a levéltetű tényleges megjelenése jól korrelált. A riasztásra megadott 140 °C hőösszeg vetéstől számítva az őszi árpa 2-3 leveles fejlettségénél gyűlt össze. Ekkor megtaláltuk a levéltetvek első betelepedő példányait, így indokolt volt a védekezés ellenük október végén.

 

Sajnos a levéltetvek mindenhol megjelenhetnek
A levéltetvek megjelenésére is számítani kell, hatékony megelőzése lehet a BYDV Assist előrejelző alkalmazás

 

A védekezésre JUDO-t használtunk. A JUDO két hatóanyagot tartalmaz: a lambda cihalotrin a Karate Zeon hatóanyaga, míg a pirimikarb a Primorban található. A pirimikarb speciális, levéltetvek elleni készítmény, a karbamát típusú rovarölő szerek egyetlen, még engedélyezett képviselője. Hatásmechanizmusa kolinészterázgátló, hasonlóan a már nem engedélyezett foszforsavészterekéhez. A JUDO hűvös időben is hatékony, így őszi alkalmazásra is ideális. A szóló piretroidokkal szemben hosszabb tartamhatású, gátolja a levéltetvek újabb betelepülését, hatékonysága kitart addig, amíg az őszi lehűlések hatására a levéltetvek fertőzési nyomása és a vírusfertőzés lehetősége lecsökken. A JUDO dózisa 1,25 l/ha. A kezelést a levéltetvek betelepedésekor kell elvégezni.

Az idei év megmutatta, hogy érdemes az őszi árpát megvédeni, mert a magas terméshez jó ár társult. Az őszi JUDO véd a levéltetvek ellen, lecsökkenti a vírusfertőzést, és segít az árpának nagy termést, a gazdának jó nyereséget elérni.

 

Judo

 

SZERZŐ: HORVÁTH ANDRÁS FEJLESZTŐMÉRNÖK • SYNGENTA KFT.