fbpx

Regent: közel száz év tapasztalatával a piacon

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 szeptember 06.

A Regent gépei közül az ekék a legnépszerűbbek Magyarországon, de Dobos Péter, a Valkon 2007. Kft. gépkereskedelmi vezetője beszélgetésünk során arra is rávilágított, hogy az osztrák gyártó termékköre jóval szélesebb, mint elsőre gondolnánk.

 

Terrakan

 

Mikor indult a Regent termékek gyártása?

– Közel százéves márkáról van szó – 1925-ben indul a családi vállalkozás, egy kis kovácsműhelyből. A mai napig is családi tulajdonban van a felső-ausztriai cég, bár már nem az alapítók viszik tovább a közel száz fős vállalatot.

Alapvetően szerintem mindenkinek az ekék jutnak eszébe a Regent név hallatán.

– Valóban az ekék voltak az első termékek, nagyon sok szabadalom is kötődik ezekhez, de ennél azért jóval szélesebb a kínálat. Évtizedek óta folyamatosan bővül a termékek köre, szántóföldi kultivátorokkal, rövidtárcsákkal, magágykészítő kombinátorokkal. Alapvetően német nyelvterületen erős a pozíciójuk, de több mint 30 országba exportálják termékeiket, a talajművelés és vetés gépeit.

A Regent ekékkel kapcsolatban mik a legfontosabb tudnivalók?

– A kínálatban kettőtől kilencfejes termékig találhatók függesztett és féligfüggesztett kivitelű ekék. Nálunk leginkább a 3–6 fejes termékek találnak gazdára, alapesetben mechanikus fogásszélesség-állítással és mechanikus nyírócsavaros biztosítással – ez az Eurostar. Létezik vario eke is a kínálatban, ez a Titan, illetve a féligfüggesztett termék Taurus névre hallgat. Magyarországon a nyírócsavaros biztosítással ellátott ekék a legnépszerűbbek, de ha például köves a talaj, akkor rendelkezésre áll az úgynevezett non-stop változat, ahol mechanikus (spirálrugós) vagy hidraulikus biztosítás van. Fontos tudni, hogy minden olyan opció rendelkezésre áll a Regent ekékhez (különböző kormánylemez-kialakítások, beforgatólemez, előhántó, tárcsás csoroszlya, talajlazító tüske stb.), ami egy profi géphez és a hatékony munkavégzéshez szükséges.

 

Szántóföldi kultivátorok és rövidtárcsák, magágykészítők

A további talajmunkagépeik közül melyek a legismertebbek Magyarországon?

– A szántóföldi kultivátorokat egyrészt a gerendelyek száma, másrészt pedig a kapák kivitele (merev, rugós stb.) alapján rendszerezzük. Kínálatunkban először is a háromgerendelyes, merevkapás MSG-re hívom fel a figyelmet, amely a sekélyebb (5-6 cm) és a mély (25-30 cm) művelésre is alkalmas. Leszerelhető kivitelű, különböző kialakítású szárnyaskapákkal rendelkezik ez a gép. A DSG egy négygerendelyes, rugós kapákkal rendelkező kivitel, 10–25 cm közötti művelésre alkalmas.

Újdonság a normál grubberek között a VFG típus, amelyik igen nagy méretű, robusztus rugós kapákkal rendelkezik. A lazítás, bekeverés, porhanyítóhatás tekintetében nagyon jó eredményeket értünk el vele. Megemlítem még a Terrakant, ami a REGENT könnyű szántóföldi kultivátora, különböző talajtípusok esetén használható, elsősorban sekély (4–15 cm) művelésre, az első grubberezés után, a felső talajréteg további aprítására és elegyengetésére. Nálunk annyira nem jellemző, de Németországban biogazdálkodók használják a Terrakan BIO-t, amely a vegyszerek nélküli talajfelszíni gyommentesítésre alkalmas.

 

Orkan rövidtárcsa
Évtizedek óta folyamatosan bővül a Regent-termékek köre

 

Ma már egyértelműen elfogadott a rövidtárcsák használata. Milyen termékei vannak a Regentnek ebben a szegmensben?

– Az Orkan rövidtárcsa 2,5 és 6 méter közötti munkaszélességben érhető el, a kisebbek értelemszerűen merevvázas, a nagyobbak hidraulikusan összecsukható kivitelben. A Regent a kezdetektől nagy, 615 mm átmérőjű, 6 mm vastagságú tárcsaleveleket használ. Fontos, hogy egyedi spirálrugós felfüggesztéssel csatlakozik minden egyes tárcsalevél a géphez, ez a megoldás az elvégzett munka minőségében nagyon komoly hozzáadott értéket képvisel. A lezáróhengerek közül sokféle áll rendelkezésre, itt az ékgyűrűs henger a legkedveltebb. Ez viszonylag nehezebb, nem hajlamos az eltömődésre, és kifejezetten szép felszínt hagy maga mögött.

Mivel egészül még ki a termékpaletta?

– A Terrastar magágykészítő kombinátort emelném ki, amely széles körű opcionális felszereltséggel és a kapamezők sokszínű, egyedi kialakítási lehetőségével tűnik ki a piaci kínálatból. Egy merev és háromféle rugós kapa áll rendelkezésre, ezek 4 vagy 5 sorban helyezhetők el, teljesen az igényekre szabva. Lezárónak legfőképpen duplapálcás hengert használnak. Érdekesség még, hogy egy ún. Exakta előtéthengert is használhatunk hozzá, amellyel a megfelelő, „egzakt” mélységtartás is sokkal jobban biztosított. A Regent az említettek mellett további talajművelő és vetőeszközöket is gyárt, a teljes portfólió kapcsán érdemes megnézni a honlapunkat.

 

Terrakan magágykészítő kombinátor

 

Valkon Kft