fbpx

VOGEL-NOOT TerraTop 5-gerendelyes szántóföldi kultivátor

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 20.

A VOGEL-NOOT törökszentmiklósi gyárában készülnek a cég forgatás nélküli technológiáját erősítő munkagépek: a TerraDig lazítócsalád, a TerraDiscpro rövidtárcsák és a szántóföldi kultivátorok.

A szántóföldi kultivátorok közül a VOGEL-NOOT a közepes és nagygazdaságok részére a TerraTop vontatott szántóföldi kultivátort ajánlja. A TerraTop-on a rugós szárú elmunkáló kapák egymástól 23 cm-es osztással vannak felszerelve. Az 5 sorban elhelyezett kapaszárak igen nagy átömlési keresztmetszetet biztosítanak még nagy szármennyiség, tehát akár kukorica-szármaradvány esetére is. A rendkívül robusztus vázon a kapasorok távolsága egymástól 80 cm, míg a vázmagasság 83 cm. A kapaszekció után a bakhátelmunkálást és a talaj keverését a korábbi modelleken már jól bevált rugófeszítésű, 600 mm-es átmérőjű, legyező alakú tárcsák végzik. Az egyengető tárcsák állítása fokozatmentesen történik, és a kapaszekció mélységállításakor a tárcsasor is automatikusan állítódik.

A TerraTop kultivátoroknál a felhasználó négy alapvető kapakialakítás közül választhat, amely lehet a 120, 100 vagy 60 mm széles kés, valamint a 70 mm széles dupla szívkapa. Ez utóbbi dolgozik szinte valamennyi hazánkban értékesített kultivátoron, hiszen ezzel a felszereléssel sokkal jobb a gépek talajba hatoló képessége. A sekélyen végzendő tarlóhántás elengedhetetlen kiegészítője a szárnyas kapa, amely a TerraTop grubber esetében 270 mm munkaszélességű. Sekély művelésnél az átfedések miatt nincs megmunkálatlan rész, nincs likvidálatlan gyom.

A végső optimális talajfelszín megmunkálására a vevő 5 fajta henger közül választhat. Hazánkban a TerraPak II henger a legelterjedtebb, de a laza területekre a gumi-ékgyűrűs vagy akár az acélhenger is nyugodtan ajánlható.