fbpx

Vegyes kilátások a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésével kapcsolatban

Írta: Szerkesztőség - 2018 november 26.

A DLG-Agrifuture Insights októberi „Chart of the Month”-ja („A hónap diagramja”) – amelyben először foglalkoznak Kínával is – a gazdálkodók jövőbeli üzleti várakozásaira összpontosít. A felmérésben Németország, Hollandia, az Egyesült Királyság, Brazília és Kína szerepel.

Jelenleg számos gazdaság pénzügyi helyzete meglehetősen feszült, a következő 12 hónap őket érő kockázatait pedig nehéz kiszámolni. Amíg a szárazság miatt kevesebb termést takaríthattak be a szántóföldeken gazdálkodók, addig a tejtermelőknek több takarmányt kellett vásárolniuk a csökkent fűhozam miatt. Időközben ráadásul a sertéstenyésztőknek az Afrikai Sertéspestis (ASF) növekvő veszélyével kellett szembenézniük. Nem meglepő tehát, hogy a mezőgazdasági szakemberek az elkövetkező 12 hónap üzleti fejlődési lehetőségeit vegyesen látják. A DLG-Agrifuture Insights októberi „Chart of the Month” diagramja bemutatja a felmérésben résztvevő országok helyzetét.


A sertéstenyésztők nagy gazdasági kockázatokkal szembesülnek az ASF miatt

Németországban a várakozások átlagosan 3,0-ra csökkentek. Az alacsonyabb hozamok miatt az értékesítés csökkenése mellett a szántóföldi gazdálkodóknak készen kell állniuk az őszi vetés kockázataira is, amelyek elsősorban a folyamatos szárazságból következnek. Jelenleg az olajos magvú repce a legkiszolgáltatottabb, de a száraz időjárás az őszi vetésű gabonafélék kelését is befolyásolhatja – kockázatot jelent, ha a növények nem erősödnek meg eléggé a tél beálltáig. A tejelőszarvasmarha-tartók ugyanakkor az aszály miatt nem rendelkeznek elegendő takarmánnyal, ami magasabb költségeket jelent számukra. A sertéstenyésztők nagy gazdasági kockázatokkal szembesülnek az ASF miatt A sertéstenyésztők nagy gazdasági kockázatokkal szembesülnek az ASF miatt. A betegség ugyanis már nem csak Keleten okoz károkat: nemrégiben Belgiumban is találtak fertőzött vaddisznót, ami jelentősen csökkentette az üzleti fejlődéssel kapcsolatos várakozásokat. A felsorolt bizonytalanságok ellenére Németországban a mezőgazdasági termelők az elkövetkező 12 hónap üzleti várakozásait az elmúlt tíz év átlagához hasonlítják.

Hollandiában az üzleti kilátások jelentősen romlottak a 2017 őszén végzett felméréshez képest. Itt is az aszály okoz problémát a szántóföldön gazdálkodóknak és a tejtermelőknek, miközben minden állattenyésztőnek szembe kell néznie az új foszforkvóták betartásának költségeivel. Az ASF árnyékot vet a holland sertéstenyésztők perspektíváira, csökkentve az elkövetkező 12 hónap üzleti fejlődésének lehetőségét. Ráadásul a termelésre vonatkozó kormányzati korlátozások az üzleti fejlődés szempontjából még kevesebb optimizmusra adnak okot.

Az Egyesült Királyságban a mezőgazdasági termelőket a Brexit utáni jövőbeli agrárpolitika foglalkoztatja. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a támogatások egy ideig folytatódnak, de a kifizetések várhatóan a közhasznú célokra történnek majd. Az EU-ban sem zárható ki a mezőgazdasági támogatások csökkenésének lehetősége.

A DLG-Agrifuture Insights idén ősszel első alkalommal kereste meg a kínai mezőgazdasági termelőket. Az elkövetkező 12 hónapra nekik is átlagos várakozásaik voltak. Az ASF kitörése a Távol-Keleten a sertések vágását és szállítását is befolyásolja. A betegség további terjedésétől való félelem a fejlődéssel kapcsolatos bizonytalansághoz, ezáltal elmaradt üzleti lehetőségekhez vezet. A tejtermelőknek azonban még óvatosabb elképzeléseik vannak a jövőről, mint a sertéstenyésztőknek. A tej előállítása sajnos gyakran olyan helyen történik, ahonnan a szállítás jelentős költségterhet jelent, így a termelők alig részesülnek a belföldi keresletből.

Oroszországban csak kismértékű csökkenés várható az elkövetkező 12 hónapban, azonban az orosz gazdálkodók számára is akadtak nehézségek az idei évben. A gabonatermesztők például a kisebb termés miatt kevesebb bevételre számítanak, ami visszafogja a fejlesztési lehetőségeiket. Ezzel szemben az orosz sertéstenyésztők sokkal optimistábbak: piacukat szankciók és ellenintézkedések védik a behozataltól. Ez azt jelenti, hogy a belföldi értékesítés védett, ami lehetővé teszi a sertéságazat vállalkozásainak fejlődését.

Eközben Brazíliában az USA és Kína közötti kereskedelmi vita hatására nőtt az eladás, mivel Kína alternatív forrásokat kezdett el keresni fehérjeszükségletének kiszolgálására. Ennek eredményeképpen az ország szójatermelői magabiztosak a következő 12 hónap várható trendjeivel kapcsolatban. A baromfitenyésztők azonban a higiéniai problémákból eredő exportkorlátozások miatt nyomás alá kerültek, és kilátásaik romlottak.

Bepillantás a mezőgazdasági folyamatokba

A DLG-Agrifuture Insights a világ legfontosabb mezőgazdasági régióiban zajló fejlemények jobb megértését biztosítja előfizetői számára, különösen akkor, amikor az ágazat és annak környezete gyorsan változik, és a technológiák, a piacok, piaci kapcsolatok, struktúrák és folyamatok átmeneti állapotban vannak.

Megállapításaink forrása egy 2000 fős, jövő orientált gazdálkodóból álló globális hálózat; alapja a minden februárban/márciusban a déli féltekén és augusztusban/szeptemberben az északi féltekén végzett felmérés. Az így levont következtetéseket folyamatos háttérkutatások és a legfontosabb döntéshozókkal folytatott rendszeres interjúk egészítik ki.