fbpx

Nagy széllel érkezik a következő front

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 13.

Hazánk kétharmada az elmúlt napokban többször is megázott, a délkeleti területeken viszont igen súlyos az aszály. Sok remény nincs a javulásra, derül ki a met.hu elemzéséből.

 

gólya
Jöhet az eső! (fotó: Horizont Média)

 

Viharos frontátvonulás

Az előző héten országszerte hullott eső, sokfelé záporok, zivatarok is kialakultak. A csapadék mennyisége azonban elmaradt a várttól és a szükségestől, főleg az Alföldön. Hevesebb zivatarok erősen viharos széllel ezúttal is az Alföld délkeleti részén alakultak ki. Pénteken, szombaton és vasárnap nagyrészt száraz idő volt, majd a hét utolsó napjának éjjelén hidegfront érkezett, nagy területen zivatarokkal. Ez a csapadékhullám inkább csak a keleti országrész északi felét öntözte számottevő esővel, végre jelentős csapadékot kapott az igen száraz Jászság is, viszont a Viharsarok ezúttal is kimaradt. Ezen a héten csak néhol alakult ki az országban zápor, zivatar, számottevő csapadék már nem hullott. Az ország döntő része csapadékhiányban szenved. (Lásd még cikkünket: 120 éves rekordok dőltek meg az idei nyáron.)

 

talajnedvesség
Az ország délkeleti csücske szenved (forrás: met.hu)

 

Szemképzés, -telítődés kevés vízből

A napraforgó és a kukorica számára rendkívül jól jött a csapadék, bár az Alföldön többfelé jég és erősen viharos szél okozott jelentős károkat. Északnyugaton a több csapadékos nap hatására a kórokozók is megjelentek. A kukorica számára júliusban és augusztusban is 100-100 mm csapadék lenne az optimális egy átlagosan csapadékos június után. Ez júliusban az országnak csak igen kis hányadán valósult meg, ráadásul egy nagyon száraz június után még nagyobb mennyiségre lett volna szükség. A napraforgó és a kukorica a szemképzés, -telítődés fázisában jár. A növények a tavasszal és a nyár első felében elszenvedett lemaradást sokfelé már nem tudták bepótolni.

 

Hűvösek az éjszakák, jön a következő front

A talaj felszín közeli rétege sokat szikkadt az elmúlt napokban. A középső talajrétegek az Alföldön nagy területén kritikusan szárazak, a legrosszabb a helyzet a Viharsarokban, ahol május 20. óta alig esett eső. A maximum hőmérsékletek az ország nagy részén többnyire 30 fok körül alakultak. A hosszabbodó éjszakák hatását mutatja, hogy az ország egyes részein (főleg a Kiskunságon és Nógrádban) igen erős a napi hőingás. A szélcsendes, derült éjszakákon erőteljes a lehűlés, melyhez a száraz talaj és levegő is hozzájárul, így a 20 fokot is meghaladta a reggeli és délutáni hőmérséklet közti különbség.

A hét végéig nem változik lényegesen időjárásunk, a meleg viszont fokozódik, markáns front és lehűlés majd kedden-szerdán érkezhet. Hétfőig csak elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, területi átlagban számottevő csapadék nem valószínű. A levegő páratartalma napközben 50, sokfelé 40% alá csökken, levélnedvesség csak harmatból várható. A kedden erős széllel érkező front hatására hűvösebbre vált az időjárás, csütörtökre 23-28 fokra esnek vissza a maximumok.