fbpx

Megfeleződött az ukrán hagyma ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 10.

Az idei év első felében még csillagászati árakon lehetett eladni a vöröshagymát gyakorlatilag mindenütt Európában. Mostanra visszatértünk az évekkel ezelőtti számokhoz, legalábbis ami a termelői bevételeket illeti. Az ukrán portéka most is olcsóbb, mint a lengyel, a moldovai hagymával pedig megegyező értéket képvisel.

hagyma válogatás
Válogatás után, amit csak lehet, betárolnak a gazdaságok (forrás: kmk-maszyny.com)

Vissza a korábbi árakhoz

Ma az ukrán gazdaságok jó minőségű hagymát kínálnak a felvásárlóknak, méghozzá 45%-kal olcsóbban, mint 2022 novemberének elején. Pedig a jelenlegi 0,28-0,42 USD/kg ár még emelkedést is jelent a betakarítás elejére jellemző szinthez képest. Csak az utóbbi egy hétben átlagosan 25%-kal nőtt az elsőosztályú termék átadási ára. A gyengébb minőségű vöröshagyma maradt a korábbi árszinten.  

A két minőségi osztály közötti árszakadékot az okozta, hogy az ukrán termelők a jó minőségű, megbízhatóan tárolható hagymát valóban elraktározták, így ebből hirtelen áruhiány keletkezett a piacon.  

Az alábbi ábra azt érzékelteti, hogy a hagyma átlagos nagykereskedelmi ára az elmúlt 5 hétben meglehetősen stabilan alakult, és összesimult az előző évekre jellemző árszinttel. Ma az ukrán hagyma 10 dollárcenttel olcsóbb, mint a lengyel, a moldovai áruval pedig megegyező értéket képvisel. 

ukrán hagyma ára
Forrás: east-fruit.com

Drágulást remélnek a termelők

Az ukrán termelők kétharmada szerint a jó minőségű hagyma jövő év tavaszára jóval drágább lesz a mostaninál. Két héttel ezelőtt minden ötödik megkérdezett gazdaságvezető az árak duplázódását várta áprilisra. Legtöbbjük (közel harmaduk) 15-50 százalékos drágulást remélt.

A magyarországi fogyasztói árak szeptemberben még a csúcson váltak a KSH adatai szerint. Az európai kilátásokat a hónap végén így foglaltuk össze: Közepes az európai hagymatermés, most is a kereslet diktál.

vöröshagyma ára
Forrás: KSH