fbpx

Várjuk az esőt, de inkább csak a szél jön

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 30.

Pénteken még országszerte napos, jellemzően száraz időben lesz részünk, legfeljebb nyugaton lehet egy-egy zápor, zivatar. Szombaton és vasárnap azonban időjárási frontok súrolják térségünket és visszaesik a hőmérséklet.

 

kukrica
Hajladozik a szélben, és tovább szárad a föld (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Tovább száradt a föld

A mögöttünk álló egy hétben csak a Kisalföldön és a Bakonyban hullott számottevő mennyiségű csapadék. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege a Dunántúl területének felén a keleti ország háromnegyedén 10-60 mm-rel a sokéves átlag alatt maradt. A talajok felszín közeli és felső fél méteres rétege egyaránt tovább száradt. A felszín száradásához az elmúlt napokban gyakran élénk szél, és a hét eleje óta egyre magasabb hőmérséklet is hozzájárult.

 

talajnedvesség
Megint kezd nagyon szárazzá válni a föld (forrás: met.hu)

 

A búza aratásával már szinte mindenütt végeztek. A napraforgó már egyre többfelé a virágzás végén jár, a kukorica még virágzik. Mindkét növényre jellemző, hogy a szárazság és a hőség miatt vegyesen fejlődtek az állományok, jelentősen lemaradt, gyengén fejlett táblák is láthatók. (Lásd: A végveszély elmúlt, de nem nyomtalanul.) A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek jelenleg többnyire 880 és 980 foknap között alakulnak, ami azt jelenti, hogy a hűvös tavaszi időjárás miatti lemaradást a növények kezdik behozni.

 

Szórványos zivatarok és lehűlés jön

A met.hu szerint a hétvégén már hevesebb zivatarok, felhőszakadások is előfordulhatnak, de területi átlagban az ország északi harmadán is 10 mm alatt valószínű a csapadék mennyisége. A hőmérséklet csúcsértéke szombaton északon, északnyugaton 30 fok alá esik vissza, míg a déli és keleti tájakon marad a 33-34 fok körüli meleg. A pénteki szélcsendes nap után szombaton országszerte élénk, vasárnap erős, többfelé viharos széllökésekre lehet számítani. Hétfőn a hidegfront mögött szárazabb, hűvösebb légtömegek érkeznek fölénk. A hét első napján a legmelegebb órákban is az ország nagy részén 30 fok alatt alakul a csúcshőmérséklet. Keddtől ismét melegedés kezdődik.