fbpx

Átmeneti szünet után kisebb esők és fagyok jönnek

Írta: Szerkesztőség - 2024 január 19.

A belvízhelyzet sokat javult az országban, a hétvége is szép, száraz, napos időt hoz. A kisebb esők és az éjszakai fagyok a jövő héten visszatérnek.

pára szántóföld
Pára száll fel a nedves földből (fotó: Horizont Média)

Az országban főleg az Alföldön vannak belvízfoltok, bár ezek kiterjedése az utóbbi száraz, hideg időszak során folyamatosan csökkent. A vízborítás alatt álló őszi vetéseknek jól jött a fagyos idő, mert +4, +5 Celsius fokos napi középhőmérséklet alatt kevésbé károsodnak. December második felében és január első hetében azonban meghaladta a hőmérséklet ezt a tűréshatárt. Azok az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak, olyan hideg, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna, nem volt jellemző az országban. A kórokozókat és a kártevőket is megtizedelte a fagy, bár tartósabb hidegre lenne szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek – írja a met.hu.

talajnedvesség
Talajnedvesség (met.hu)

A csapadékzóna délkeletre távozása után hétfő estig száraz, nagyrészt napos idő várható. Hétfő estétől a jövő hét közepéig többször, többfelé lehet csapadékra számítani főként eső, északkeleten időnként havas eső, hó formájában, de összességében sem valószínű jelentős mennyiség. A nagyobb területen jellemző -5 fok alatti éjszakai fagyok szombat hajnaltól térnek vissza, de napközben sem melegszik sokat a levegő. A maximum értékek +1 és +6 fok között alakulnak hétfőig, majd keddtől pár fokkal melegszik az idő.

Kapcsolódó cikkünk: 130 ezer forintos kárral indul, aki a belvíz miatt újra vet.