fbpx

Több kukoricára és kevesebb búzára számíthat idén az EU

Írta: Szerkesztőség - 2024 március 22.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) és a Tallage előrejelzései szerint a tavalyinál kevesebb búza, viszont több kukorica várható az EU-ban. Ennek leginkább az időjárás az oka.

búza
Északnyugat-Európában rosszabb állapotban vannak a búzatáblák (fotó: Horizont Média)

Búza

Az IGC először tette közzé a búza 2024/2025. gazdasági évre vonatkozó globális termésvárakozásait, amelyben 799 millió tonna termést jelez. A várható felhasználás 804 millió tonna lehet. A Tallage szerint februárban – a délkelet-európai kivételével – csapadékos volt az időjárás az Európai Unióban. Franciaországban és a Benelux-államokban egyes területeken már most figyelembe kell venni az eső és a túlzott páratartalom kedvezőtlen hatását a búzaállományokra. Közép-Európában kielégítőbb a növények állapota, mivel itt a csapadák mennyisége közelebb volt a szokásoshoz. Ezzel szemben Bulgáriában és Romániában több esőre lenne szükség.

A franciaországi, lengyelországi és németországi területek és hozamok várható csökkenése miatt, amit a Közép- és Észak-Európában várható jó termés csak kis mértékben ellensúlyoz, a Tallage szakértői 1 millió tonnával lefelé módosították az EU-s termésvárakozásokat. Jelenleg 121,6 millió tonnára tehető a várható kibocsátás, ami az egy évvel korábbit 3 százalékkal múlná alul.

Kukorica

Az IGC márciusi projekciójában 1233 millió tonna globális kukoricatermést jelez a 2024/2025. gazdasági évben. A felhasználás 1230 millió tonna lehet, ami az előző szezonét 1,5 százalékkal múlná felül. Az Európai Unióban a Tallage szakértői az egy hónappal korábbihoz képest 390 ezer hektárral felfelé módosították a kukorica várható területét, amely a 2023. évit 4,5 százalékkal haladhatja meg, 8,8 millió hektár lehet. A nagy termelő tagországok közül Franciaországban 15 százalékkal 1,5 millió hektárra, Lengyelországban 3 százalékkal 1,2 millió hektárra emelkedhet a terület, miközben Romániában 1 százalékkal (2,4 millió hektárra) csökkenhet. Magyarországon a Tallage szerint 840 ezer hektárt foglalhat el a növény idén.

Forrás: AKI

Ez a cikk is érdekelheti: Meddig maradnak a nyomott búzaárak?