Egy 50 hektáros farm is segíti a bemutatókat és képzéseket

Írta: MezőHír-2022/11. lapszám cikke - 2022 november 14.

A svéd gyártó október közepén várta az agrárszakma képviselőit a németországi Magdeburgba. A szakmai rendezvényen nemcsak újdonságok gyakorlati bemutatójára került sor, hanem a Väderstad Farm is ekkor debütált.

Väderstad Farm, Németország

A Väderstad svédországi központja és az új, a németországi Niedersachsenban, Helmstedt mellett található gazdaság együtt egyfajta tudásközpontként működik majd, ahol bemutatják innovációikat, valamint találkozhatnak partnereikkel és ügyfeleikkel is. Ezek a gazdaságok olyan kísérleteknek adnak helyet, amelyek során új megoldásokat és koncepciókat dolgozhatnak ki a jelen és a jövő mezőgazdasága számára.

A Mezőgazdasági Kamarával, az egyetemekkel, valamint egyéb szervezetekkel kialakított háttérkapcsolatoknak köszönhetően könnyen megoszthatják a folyamatban lévő kísérletekkel megszerzett tudást és információt. A németországi Väderstad Farm egy 50 hektáros gazdaság, amelyhez egy 800 m2-es gépcsarnok is tartozik. A gépcsarnokon belül egy klasszikus piros svéd házikót is építettek, amelyet irodaként használnak. A CrossCutter Disc Aggressive termékcsaláddal bővül a kínálat A Väderstad az ultrasekély talajművelés terén a CrossCutter Disc Aggressive termékcsaláddal lép piacra, amely kiválóan használható kötött talajokon és nehéz talajviszonyok között is. A Väderstad 2017-ben hozta piacra a CrossCutter Disc tárcsatípust, amit azóta sok ezer gazda próbált ki és kedvelt meg, hiszen nagy munkasebesség mellett intenzív, ultrasekély talajművelést tesz lehetővé.

A most bemutatott CrossCutter Disc Aggressive abban különbözik a hagyományos CrossCutter Disc művelőtárcsától, hogy élezett csipkékkel is rendelkezik, amelyek nagyobb behatolási képességet biztosítanak a kihívást jelentő szántóföldi körülmények között. – A CrossCutter Disc Aggressive jó választás nehéz művelésű talajon, vagy ahol a talajba hatolási képesség egyébként problémát jelent. Az új tárcsatípus további előnye, hogy sokkal hatékonyabban dolgozik a kihívást jelentő tarlókon, munkája nyomán felgyorsul a szerves anyag bomlása a talajban – emelte ki a rendezvényen Magnus Samuelsson, a Väderstad koncepciófejlesztője. – A CrossCutter Disc Aggressive tárcsával teljessé vált az ultrasekély műveléshez ajánlott tárcsakínálatunk.

Magnus Samuelsson, a Väderstad koncepciófejlesztője a CrossCutter Disc Aggressive tárcsát mutatta be

Annak ellenére, hogy az új tárcsa agresszívebb kialakítású, mint az eredeti, még mindig a 2-5 cm-es ultrasekély munkamélységben dolgozik, és lényegesen kevesebb talajt mozgat meg, mint egy hagyományos tárcsa. Mindez kisebb üzemanyag-felhasználást jelent, miközben a nagy munkasebesség megtartása mellett továbbra is intenzív keverést biztosít. A CrossCutter Disc Aggressive két méretben kapható: a 450 mm-es változat 2-3 cm-es munkamélységhez készült, és a Carrier rövidtárcsákhoz rendelhető, míg a 3-5 cm-es munkamélységhez alkalmas 510 mm-es típus a Carrier XL tárcsás talajművelőkhöz rendelhető. Mindkét tárcsatípus ajánlott munkasebessége 20 km/h. Mivel minden egyes művelőtárcsát saját gumifüggesztésű tartókarra szereltek, ezek kiválóan lekövetik a talajfelszín egyenetlenségét, ami tökéletes végeredményt biztosít. Az új CrossCutter Disc Aggressive 2022 novemberétől már kapható lesz.

Új Carrier XT 425-625 rövidtárcsa debütált

A munkagép könnyű beállíthatósága, valamint az elforgatható tárcsatartó tengely lehetővé teszi, hogy a művelés minőségét és intenzitását mindig a munkamélység függvényében optimalizáljuk. A Carrier XT a jól ismert Carrier rövidtárcsacsalád legújabb tagja, amely nagy sebességű alapművelésre éppúgy használható, mint magágykészítésre. A modern gazdálkodás összes kihívását kezelni tudja, az ultrasekélytől a mélyebb művelésig. A Carrier XT három különböző munkaszélességben érhető el: 4,25, 5,25 és 6,25 méteres változatban. Az új típus függesztett és vontatott kivitelben is megrendelhető, a szimpla és a kétsoros tömörítőhengerek széles választékával.

Az új Carrier XT legnagyobb újdonsága, hogy a tárcsatartó tengely szöge hidraulikus úton állítható, így a munkagép képes az átművelési intenzitás optimalizálására sekély művelés esetén is, valamint a munkamélység pontos tartására mélyebb talajmunkák során. – A tárcsa szögének növelésével fokozhatjuk a talajba hatolás mértékét, míg a dőlésszög változtatásával az átművelési intenzitás módosítható. A Väderstad sok időt és energiát fordított a tárcsaszögek finomhangolására, aminek eredménye a szántóföldi teljesítmény maximalizálása lett – mondta Wolfram Hastolz, a Väderstad talajművelő gépek fejlesztéséért felelős szakembere. – A Carrier XT-vel lehetőségünk nyílik arra, hogy a tárcsaszögeket a munkamélység tekintetében optimalizáljuk. Mindez azt jelenti a gazdálkodók számára, hogy már sekély munkaművelet esetén is teljes átművelést lehet elérni, míg mélyebb talajmunkáknál tartható a beállított munkamélység és mérsékelhető a talajáramlás, ami kedvezően hat az üzemanyag-felhasználásra. A Carrier XT felszerelhető a 450 mm-es és a 470 mm-es TrueCut tárcsával, valamint az ultrasekély műveléshez használható CrossCutter Disc-kel is. Minden tárcsatípus magas minőségű, V-55 típusú svédacélból készül a vállalat saját tulajdonában lévő Väderstad Components üzemeiben, ez biztosítja a kopásállóságot és tartósságot. A munkagép 2022 októberétől szintén rendelhető.

A Väderstad bemutatta az új Cultus HD kultivátort

A 4,25 és 5,25 m munkaszélességű modellválasztékban kapható Väderstad Cultus HD új mércét állít fel a függesztett szántóföldi kultivátorok szegmensében. A Cultus HD 425–525 úgy lett megtervezve, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni a pontos munkamélység és a nagy napi teljesítmény tekintetében. A munkagép 30 cm mélységig képes átdolgozni a talajt, három gerendelyre szerelt kapáinak osztása 27 cm. A gép lelkét az új, nagy teherbírású HD (Heavy Duty) kapák alkotják, amelyek 680 kg terheléssel hatolnak a talajba, így a munkagép a legkülönbözőbb körülmények között is megtartja a beállított munkamélységet. – A kapa egyik legfontosabb teljesítménymutatója az a képesség, hogy mindig nagy erővel tudjon a talajba hatolni. Ez az a tulajdonság, amiben az új Cultus HD kapa egyedülálló a piacon. Ha munkavégzés során akadályba ütközik, képes teljesen kiemelkedni a talajból, majd visszatéréskor megtartva eredeti erejét, gyorsan visszakerül a kívánt munkapozícióba.

Ennek köszönhetően a Cultus HD rendkívüli a munkamélység pontosságának tekintetében, ami kiváló talajművelési eredményeket biztosít – emelte ki Wolfram Hastolz. A Cultus HD tervezésekor szem előtt tartották a gépkezelők igényeit is, ugyanis a munkamélység a fülkéből állítható, ugyanúgy, mint a közúti szállítás során a hidraulikus szárnyreteszelés. A kapák mögötti sorban dolgozó felszínegyengető egység beállításáról az úgynevezett Dynamic Controll rendszer gondoskodik, amely egyedülálló megoldás a piacon. Ez garantálja, hogy a szintezők mindig az optimális pozícióban dolgozzanak, így nincs szükség kézi utánállításra, és a gépkezelőnek sem kell aggódnia a munkaminőség miatt.

A Cultus HD a már említett Väderstad Components üzemeiben tervezett, tesztelt és gyártott, kiváló minőségű Väderstad kopóhegyekkel és MixIn késszárak teljes választékával szerelhető fel. Az új függesztett szántóföldi kultivátor, a Väderstad Cultus HD 425-525 a jövő év őszétől lesz megrendelhető.

Fodor Mihály