fbpx

Ezt a két uniós agrárterméket keresik a leginkább Kínában

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 28.

Tavaly nagyon sikeres volt a Kínába irányuló uniós terményexport, több mint a duplájára emelkedett a kivitel. Különösen két termék iránt mutatkozott erős kereslet.

árpavetés
Árpával sikeresebb az EU Kínában, mint búzával, ami megalapozza a jó árakat (fotó: Horizont Média)

Megduplázódott az uniós kivitel Kínába

Az Európai Bizottság adatai alapján 2023-ban több mint kétszeresére, 2,53 millió tonnáról 5,34 millió tonnára nőtt az EU-ból Kínába irányuló gabonaexport. Ez az elmúlt 9 év legmagasabb értéke, csak a 2021-es rekordév mutat fel ennél jobb eredményt, amikoris 5,63 millió tonnával tetőzött az uniós kivitel.

uniós terményexport Kínába
Forrás: apk-inform.com

Leginkább az árpát és a napraforgódarát keresték

Az EU-ból Kínába irányuló gabonaexport szerkezetében tavaly az árpa képviselte a legnagyobb részt, 72%-ot. 2022-hez képest az uniós árpakivitel a 4,6-szorosára, 3,82 millió tonnára nőtt. A kukoricaexportban is figyelemre méltó ugrás volt megfigyelhető: ebből 4,7-szer több érkezett Kínába, 692 ezer tonna. A búzaexportban azonban alulmaradt az EU az orosz konkurenciával szemben: 47%-kal, 824 ezer tonnára csökkent a kiszállított mennyiség, de még mindig nagyobb arányt képvisel az exportszerkezetben, mint a kukorica.

uniós gabonaexport Kínába
Forrás: apk-inform.com

Olajos magvakból és mellékterméikből 2023-ban 35%-kal sikerült többet kiszállítania az uniós kereskedőknek Kínába, mint egy évvel ezelőtt (0,8 millió tonna). A napraforgódara tette ki az export 67%-át: 6%-kos emelkedéssel 537,8 ezer tonnára emelkedett a kiszállított mennyiség. Viszont a legnagyobb ugrást a repceolaj volumenében lehetett tapasztalni, ebből csaknem a négyszeresére, 112,6 ezer tonnára nőtt a kivitel, túlszárnyalva a napraforgómag 107,6 ezer tonnás exportmennyiségét is. Ezek a termékek jelenleg a szegmens exportszerkezetének 14-14%-adják.

uniós olajmagexport Kínába
Forrás: apk-inform.com