fbpx

Hoppon marad a holland: berobbant a hagymaimport

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 28.

Addig emelkedtek az EU-ban a hagymaárak, amíg özönleni nem kezdett az import. Amikor a Peruból érkező áru nemcsak olcsóbb, de jobb is, mint a holland, akkor a vevők elfordulnak a megszokott ellátójuktól.

 perui lilahagyma
Már érkezik a méregdrága európait leváltó perui lilahagyma (forrás: adex-b2peru.s3.amazonaws.com)

Felvásárolták, betárolták

A mostani lilahagymaárakat „abszurdnak” minősíti egy holland kereskedő, Carl van de Wiel, az Agro Center Holland munkatársa. Azt ugyan már tavaly tudni lehetett, hogy magasak lesznek az árak, miután Európa-szerte kevesebb lilahagymát ültettek, és a termés minősége is kivánnivalót hagyott maga után. A hiány nyomán egekbe szökő áraknak azonban nem örül a holland.

„Nagy az ellenállás a vásárlók részéről, ami visszaveti az eladásokat. A lilahagymát a tengerentúlon lényegesen alacsonyabb áron kínálják, emiatt tőlünk már nem is rendelnek” – szögezi le Carl. Szerinte egyes spekulánsoknak érdekében állt felverni a hagymaárakat, de ez már középtávon is árt Hollandiának. Azt látja, hogy sok termelő olyan raktározásra játszó kereskedőnek értékesített, aki a hiánypszichózist kihasználva most ugyanazzal a hagymával lép piacra, amiről ősszel már azt hittük, hogy elfogyott.

Kevés idejük maradt eladni

Csakhogy ezek az ügyeskedők könnyen ráfázhatnak. „Teljes gőzzel érkezik az importhagyma az EU-ba Tasmániából, Chiléből, Peruból, Argentínából, Új-Zélandról, sőt még Szenegálból is errefelé tart a vöröshagyma. Ezekből az országokból már a frissen betakarított fejek érkeznek legfeljebb 0,90 euróért, miközben itt egyesek 1,20-ért akarják eladni a rosszul tárolható tavalyit. A helyi gazdák is ragaszkodnak az egyeurós árhoz, amiből ilyen feltételek mellett a kereskedő már nem profitál. A német diszkontok például befejezték a lilahagyma árusítását” – sorolja a holland.

Carl van de Wiel a múlt pénteken kapta meg az első hagymaszállítmányt Peruból, amit gyönyörűnek minősít és egy euróért árul. Megjegyzi: Egyiptom egy hónappal korábban és nagy mennyiségben ültetett vöröshagymát idén, ez április közepén jelenhet meg a piacon. Ekkortól várható az árak gyors csökkenése. Addig is kisegíti az uniós piacot India, aki már feloldotta a fehérhagyma kiviteli tilalmát, és bármelyik pillanatban megnyithatja a lilahagyma exportját is. Ott a helyi piaci árak jelenleg 0,20 euró/kg körül mozognak. Kína pedig folyamatosan jelen van a vöröshagymapiacon. Carl szomorúan állapítja meg, hogy a vásárlók és az eladók könnyen egymásra találtak, Hollandia pedig lemaradni látszik a nagy üzletekről.

Lásd még a közép-ázsiai exportőrt ebben a cikken: Van az az ár, amiért megéri behozni az üzbég hagymát is.