fbpx

A paradicsom fontosabb kártevői

Írta: MezőHír-2021/06. lapszám cikke - 2021 június 27.

A burgonyafélék családjába tartozó paradicsom (Solanum lycopersicum) Dél- és Közép-Amerikában őshonos. Az egész világon népszerű zöldségnövény. Mezőgazdasági hasznosítását tekintve bogyótermését frissen, konzervként, szárítva és sok más módon használják fel.

 

paradicsom

 

A paradicsom igényli a meleget; már a legkisebb fagy hatására is károsodik a növény hajtása és a levele. Szabadföldi termesztésénél figyelembe kell venni az előveteményt és a szomszédos kultúrákat is. Mivel a burgonyafélék családjába tartozik, ezért más, ebbe a családba tartozó termesztett növénnyel közösek a kártevői és kórokozói.

Termesztése üvegházban, fóliasátorban és szabadföldön folyik. A termesztőberendezésben történő termesztés esetén, mivel ott általában folyamatos a paradicsomtermesztés, nagy a veszélye annak, hogy a kártevők felszaporodnak, illetve a növényvédőszer-rezisztencia kialakul. Ennek a helyzetnek a feloldása lehet a természetes ellenségekkel történő védekezés. Ma már olyan élő szervezetek állnak a gazdálkodók rendelkezésre, amelyekkel jó hatásfokkal megoldható az eredményes paradicsomtermesztés a zárt termesztőberendezésekben is. Melyek azok a kártevők, amelyek gondot okoznak a paradicsomtermesztésben?

A föld alatt, a gyökereken a gyökérgubacs-fonálférgek (Meloidogyne spp.) okozhatnak problémát; azokban a termesztőberendezésekben, ahol termesztés télen sem áll le, a gyökérgubacs-fonálférgek kártételére számítani lehet.

Az üvegházakban az üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum) és a dohányliszteske (Bemisia tabaci) egész évben károsít. A szabadföldön, mivel a kártevők melegigényesek, csak a nyári hónapokban okozhatnak kárt.

A biológiai védekezés lehetősége adott: az üvegházi molytetű ellen az Encarsia formosa fürkészdarazsat és egy ragadozó poloskát lehet bevetni. A levéltetvek ellen Eretmocerus eremicus, Eretmocerus californicus ragadozófajokkal védekezhetünk.

Jelentős kártevők az aknázólegyek (Agromyzidae), a paradicsom-aknázólégy (Liriomyza bryoniae), a gerbera-aknázólégy (Liriomyza trifolii), a borsó-aknázólégy (Liriomyza huidobrensis); a lárváik ellen csak felszívódó növényvédő szerrel védekezhetünk.

A tripszek közül a nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis) (1-2. kép) kártételt nem a levelek szívogatásával okoz, hanem mint a paradicsom-bronzfoltosság vírus (TSWV) terjesztője.

 

nyugati virágtripsz vírusvektor
1. kép. A tripszek közül a nyugati virágtripsz vírusvektor

 

tripsz a szívogatása
2. kép. A tripsz a szívogatásával a fotoszintézisre alkalmas felületet csökkenti

 

A paradicsom-levélatka (Aculops lycopersici) kártétele csak az üvegházi termesztésre jellemző; a meleg, száraz klímát kedveli, ilyenkor akár hetente újabb nemzedéke fejlődik. A mediterrán elterjedésű gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) (3. kép) elsősorban a szabadföldi paradicsomtermesztésben okozhat számottevő kárt.

 

gyapottok-bagolylepke
3. kép. A mediterrán elterjedésű gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) a generatív részek kártevője

 

A lepke már hazánkban is át tud telelni, mivel az utóbbi években a téli hőmérséklet már nem populációszabályzó a gyapottok-bagolylepkénél. A kártevő alak a hernyó, amely szélsőségesen polifág, több száz tápnövénye ismert. A lárvák főként a generatív szerveket károsítják. A paradicsom esetében úgy, hogy a kis hernyók még a zöld termésbe berágják magukat, és ott elsősorban a magokat, a bogyótermés többi részét is elfogyasztják. Az így károsított paradicsom eladhatatlan lesz, illetve a sebzéseken keresztül a kártevő utat nyit a kórokozóknak is. Amennyiben a gyapottok-bagolylepke bejut az üvegházba, akkor ott számottevő kárt tud okozni, mivel a kártétele a kezdeti szakaszban szinte észrevétlen.

Az észak-amerikai eredetű burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) nemcsak a burgonyán okoz érzékeny károkat, hanem a szabadföldön termesztett paradicsomot is károsíthatja. A közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) (4. kép) kártételére mind szabadföldön, mind zárt termesztőberendezésben számítani lehet. A közönséges takácsatka szereti a száraz, meleg időt. Kártételére a növényeken megjelenő szövedék figyelmeztet.

 

közönséges takácsatka kártétele
4. kép. A közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) kártételére mind szabadföldön,mind zárt termesztőberendezésben számítani lehet. Fotók: Takács Attila

 

A paradicsomtermesztésben a következő hatóanyagok állnak a gazdálkodók rendelkezésére a 2021. 05. 05-ei adatok szerint: acetamiprid.

– Levéltetvek ellen: Koppert levéltetvek elleni makroszervezetek, Aphidoletes aphidimyza.

– Molytetvek ellen: Encarsia formosa.

– Közönséges takácsatka ellen: Phytoseiulus persimilis.

– Bagolylepkék, dohánymolytetű, takácsatka, üvegházi liszteske ellen: Macrolophus pygmaeus.

– Gubacsatka, közönséges és piros gyümölcsfa-takácsatka, közönséges takácsatka, nyugati virágtripsz, szélesatka, üvegházi molytetű ellen: Amblyseius andersoni.

– Bagolylepkék, csíkos burgonya-levéltetű, gyapottok-bagolylepke, uborka-levéltetű, zöld őszibarack-levéltetű ellen: Trichogramma brassicae.

Paradicsomban (hajtatott) méhekre kifejezetten veszélyes: spirotetramat, szulfoxaflór.

Levéltetvek, molytetvek (liszteskék) ellen a nem jelölésköteles flupiradifuron.

 

SZERZŐ:TAKÁCS ATTILA NÖVÉNYVÉDELMI ENTOMOLÓGUS