fbpx

Az uborka betegségei és kártevői

Írta: MezőHír-2021/06. lapszám cikke - 2021 június 10.

Hazánkban a mezőgazdaságon  belül az uborka népszerű zöldségnövény, szinte minden házikertben termesztik. A legnagyobb felhasználó mégis a konzervipar; főként savanyítva lehet vele találkozni.

A szubtrópusi területekről származó uborka (Cucumis sativus) a kabakosok Cucurbitaceae családba tartozik. Hazánkban régóta termesztik, ebből adódik, hogy a hideget egyáltalán nem bírja, és a száraz melegben is rosszul termékenyül. A rokonságába sok vad és termesztett faj tartozik, ezért sok betegsége és számos kártevője megegyezik a vad és termesztett növényekével. Fontos a vetésforgó betartása. Egyes betegségek megjelenése után 4–5 évig ugyanarra a területre más, ebbe a családba tartozó fajt nem szabad ültetni.

Az uborkát szabadföldön és zárt termesztőberendezésben is termesztik. A betegségek és a kártevők nagyrészt megegyeznek a két termesztési módnál.

A betegségei közül, mint a Cucurbitaceae családban minden faj esetén, számos vírus veszélyezteti a termésbiztonságot. A vírusokat főként a levéltetvek terjesztik, és a vírus ellen csak megelőző módon tudunkvédekezni.

Az uborka-mozaikvírus (Cucumber mosaic virus) és az uborka sárgamozaikja (Zucchini Yellow mosaic virus) ellen csak a levéltetvek visszaszorításával tudunk védekezni. A vírusos növényt meg kell semmisíteni!

Az uborka betegségei közül a pszeudomonaszos betegsége (Pseudomonas syringae pv, lachrymans) esetén kerüljük a tökfélék (kabakosok) termesztését ugyanazon a területen. Előírás az egészséges és fémzárolt és csávázott vetőmag használata. Az uborkaperonoszpóra (Pseudoperonospora cubensis) megelőzésére fontos a levegős állomány kialakítása, ezzel tudjuk lecsökkenteni a levélfelületen lévő nedvesség tartózkodási idejét. Ezenkívül fontos, nem elhagyható művelet a lehullott és fertőzött levelek összegyűjtése és megsemmisítése. A palántaneveléshez válasszunk ellenálló fajtákat.

Az uborkalisztharmat (Golovinomyces orontii; Podosphaera fuliginea) ellen ebben az eseteben is a beteg maradványok megsemmisítésére kell törekedni. Rezisztens fajták rendelkezésre állnak.

Az uborka kolletotrihumos betegség (Colletotrichum orbiculare) kórokozójának megfelel a meleg, a 24–27 °C-os hőmérséklet és a magas páratartalom. Itt is fontos a megfelelő vetésforgó betartása; a betegség megjelenésekor a területen 4–5 évig nem szabad kabakos növényt termeszteni.

 

Levélbetegség
Sok betegsége és számos kártevője megegyezik a vad és termesztett növényekével Forrás: https://www.jungledragon.com/

 

Az uborka botrítiszes betegsége (Botrytis cinerea) esetén a kórokozó kedveli a magas páratartalmat, ezért fontos termesztéstechnikai feladat ügyelni arra, hogy ne kerüljön víz a termésekre vagy levelekre.

Az uborka kártevői közül azokra, amelyek a földfelszín alatt károsítanak, elsősorban a szabadföldön kell számítanunk. Ezek a pattanóbogarak lárvái (Elateridae), a cserebogarak pajorjai (Melolontidae), a lótetű (Gryllotalpa gryllotalpa) és a fonálférgek (Nematoda). Ezek ellen a megfelelő táblaválasztással, ellenálló fajták választásával lehet védekezni.

A mezei poloskák (Lygus spp.) főleg szabadföldön okoznak kárt; szívogatásukkal a levelek fotoszintetizáló felülete csökken, a termésen történő szívogatás esetén az áru eladhatatlanná válik, mert a poloskák minőségi kárt okoznak. A dohánytripsz (Thrips tabaci) rajzása sárga vagy kék színű, ragadós lapokkal jól előrejelezhető. A közönséges takácsatka (Te tranychus urticae) csak akkor tud teret nyerni, ha száraz, meleg idő van. Ekkor azonban robbanásszerűen fel tud szaporodni. Amikor kártétele szemmel látható, akkor már levelenként több száz imágó és lárva szívogatja a levelet. Ilyenkor már lehetetlen ellene védekezni. A kártétel megelőzésére a levelek fonákát minden héten meg kell vizsgálnunk. A levéltetvek (Aphididae) elleni eredményes védekezéssel meg tudjuk akadályozni a vírusok elterjedését az ültetvényben. Sárga és fehér lapokkal előre tudjuk a rajzást jelezni. Az utóbbi években a gamma bagolylepke (Autographa gamma) és a gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) is kártevőként lépett fel.

Az uborkatermesztésben a következő hatóanyagok állnak a gazdálkodók rendelkezésére a 2021. 05. 07-ei adatok szerint:

Hajtatott uborkában: dohánytripsz, levéltetű, levéltetvek, molyok, nyugati virágtripsz üvegházi molytetű ellen: acetamiprid, piriproxifen, Beauveria bassiana ATCC 74040 és GHA törzsek: lambda-cihalotrin.

Levéltetű ellen hajtatott uborkában: flonikamid (IKI-220)

Biológiai növényvédelem: Koppert levéltetvek elleni makroszervezetek, Aphidoletes aphidimyza, Amblyseius montdorensis, Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki.

 

SZERZŐ: TAKÁCS ATTILA NÖVÉNYVÉDELMI ENTOMOLÓGUS