fbpx

TMR-végzés: mi a teendő, ha hibát látott a műhold?

Írta: Gönczi KrisztinaSzerkesztőség - 2023 június 15.

Júliustól érkeznek a távellenőrzés észrevételei a gazdákhoz. Földi fotóval azonban igazolható, ha a műholdas monitoring tévedett.

TMR fotó
Saját képpel bizonyítható, hogy nem vétettünk hibát (forrás: mobilGAZDA)

Júliustól várható a Magyar Államkincstártól (MÁK) a Területi Monitoring Rendszer (TMR) végzések kiküldése. Ezek a Copernicus Sentinel műholdak vagy más, legalább ezzel egyenértékű adatok segítségével végzett távolsági ellenőrzések alapján készülnek. Ám lehet, hogy a földről nézve más a helyzet.

Ezt ellenőrzi a műhold

A mezőgazdaság szempontjából releváns műholdak 5-6 napos visszatéréssel dolgoznak. Segítségükkel elvégezhető

  • a mezőgazdasági területen jelenlevő, nem támogatható területi elemek nyomon követése, különösen tekintettel a mesterséges felszínborítású elemekre; (pl.: autópálya, csarnok, bánya, földmunkák stb.)
  • a nem támogatható földhasználat észlelése, különös tekintettel arra, ha a bejelentett tábla területén nem egy, hanem több növénykultúra vagy keverék termesztése zajlik;
  • a bejelentett táblán termesztett növénykultúra azonosítása;
  • a gyomok és nemkívánatos fás szárú növények mezőgazdasági területen történő megjelenésének nyomon követése;
  • a túllegeltetés azonosítása.

A földről nézve más a helyzet

A TMR által felfedett, potenciális meg nem felelésekről a Kincstár – akár kérelmezési évenként több alkalommal is – végzésben értesíti a gazdát. Ebben a kép elkészítésének részleteiről adnak részletes tájékoztatást. Ez alapján egyrészt megtehető az Egységes Kérelem kijavítása, illetve részleges vagy teljes visszavonása, ami főszabály szerint nem jár semmilyen szankcióval (kivéve bizonyos eseteket főleg, amikor a kérelmet helyszíni ellenőrzés keretében is vizsgálja a Kincstár).

Továbbá a TMR által feltárt tényállás tisztázása érdekében a gazdának lehetősége van georeferált kép beküldésére a mobilGazda alkalmazáson keresztül. A fényképkészítéshez segítséget nyújt a MÁK által készített videó, de a gazdálkodó meghatalmazottja is elvégezheti.

Ha a mobilGazda alkalmazáson keresztül beküldött képek és a helyszíni ellenőrzés ellentmondanak egymásnak, akkor a helyszíni ellenőrzés adatai az irányadóak.

Forrás: nak.hu
Összeállította: Gönczi Krisztina

CÍMKÉK