fbpx

Hanyatlás a mezőgéppiacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 18.

A gazdálkodók eddig a világ szinte minden pontján extra támogatásban részesültek a Covid miatt, miközben a termékeik ára is a magasban járt. Bevételeiket szívesen fordították mezőgépvásárlásra. Most azonban fordul a kocka. A 2022. évi számok erős hanyatlást mutatnak a mezőgéppiacon.

traktorszállítás
Minél nagyobb teljesítményű, annál stabilabb rá a kereslet (forrás: donedeal.ie)

Az amerikai gépgyártók szövetségének (AEM) havi jelentése azt mutatja, hogy a 2021-es számokhoz képest Kanadában és az Egyesült Államokban is erősen csökkent a traktorok és kombájnok értékesítése idén áprilisban. Európában hasonló számokra van kilátás.

Kanadai mezőgéppiac

Az összes traktor- és kombájntípusból kevesebb fogyott a kanadai piacon április folyamán a 2021. évvel összevetve. Traktorokból összességében 19 százalékos a visszaesés. A 40–100 LE közötti teljesítményű erőgépekből 12 százakkal kevesebb talált gazdára, mint tavaly áprilisban. A 100+ LE teljesítményű traktorok körében kisebb, 6,5 százalékos a visszaesés mértéke. A legnagyobb piacvesztést a kistraktorok szenvedték el. Kombájnokból 2022 áprilisában 14 százalékkal fogyott kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A mezőgéppiac zsugorodása az év elejétől mostanáig összességében 7,7 százalékos mértéket mutat.

Az Egyesült Államok gépeladásai

Az Egyesült Államokban idén áprilisban 22,3 százalékkal kevesebb traktort tudtak értékesíteni a forgalmazók. A 40–100 LE közötti teljesítménykategóriában a visszaesés 19,5 százalékos. A 100+ LE teljesítményű traktorokból viszont enyhe, 3,2 százalékos emelkedést mutatnak az adatok. Kombájnokból 2022 áprilisában 5,6 százalékos csökkenést látni az eladási számokban. A mezőgéppiac zsugorodása az év elejétől mostanáig 13,7 százalékos mértéket mutat.

Kibontakozó válság

A csökkenő számok mögött a gyártási, szállítási nehézségeket látjuk, ugyanez tapasztalható az európia piacon is. Hazánkban a gazdálkodók még a digitális átállást segítő pályázat megvalósítási fázisában járnak. A támogatások és a tavalyi év jó bevételi még lehetővé teszik a gépek megvásárlását. A jövőben a válság hatására a fizetőképesség általános csökkenésére lehet számítani. A bizonytalan gazdasági környezettel együtt ez a tényező fogja majd a leginkább korlátozni a keresletet a mezőgéppiacon (is).