Kiürült a világ összes repceraktára, jön az európai termés

Az év ezen időszakában az északi féltekén még a repce betakarítása előtt járunk, a tavalyi termés mostanra elfogyott. Az ausztrálok léptek a legnagyobb ellátó pozíciójába, ami nemcsak a jobb termésüknek, hanem annak is köszönhető, hogy versenytársuk, Kanada visszatalált a kínai piacra és mostanra elfogyott a készlete. Eközben Európa a betakarításra készül, a feldolgozók pedig horrorárakra számíthatnak.

 


Szépen mutatkoznak a becők (fotó: Horizont Média)

 

Nagy bizniszt csinált idén a repcével

Míg a kanadai repceimport január óta veszített üteméből, az ausztrál termés behozatala egyre nagyobb lendületet vesz Európa legnagyobb felvevőpiacán, Németországban. Bár a német termés tavaly jobb volt a 2019. évinél és idén még tovább javul, a csökkenő termőterület miatt a rendelkezésre álló magmennyiség az ötéves átlag volt és ott is fog maradni. Ez azt jelenti, hogy a helyi feldolgozóipar folyamatosan nagy importmennyiséget igényel. (Lásd még: Több repce lesz, de marad a magas ár.)

A tavalyi betakarítást követően Kanada és Ukrajna voltak a repce legfontosabb beszállítói, ezekből az országokból még 2021 első negyedévében is sok olajmag érkezett, bár ekkor már nagyobb mennyiséget kaptak a gyárak Franciaországból és Hollandiából a német statisztika szerint. Ukrajna az első negyedévben több repcét szállított Németországba (169 ezer tonnát), mint tavaly ilyenkor, Kanadából viszont negyedével csökkent a beszállítás, csak 87 ezer tonna mag érkezett. A kanadai készletek ugyanis erősen megcsappantak, mivel az észak-amerikai ország 26 százalékkal több repcemagot szállított Kínába 2020-ban.

 

Minden elfogyott, jön az európai termés

Itt írtunk róla, hogy az ausztráloknál viszont kitűnő termést arathattak idén, 2016 óta nem volt annyi repce az országban, mint most. Nem csoda, ha a német piacon ők vették át a vezető szerepet. Három hónap alatt 335 ezer tonna magot szállítottak le, ami több mint 150 százalékos növekedést jelent a tavalyi időszakhoz képest. Megjegyezzük: az ausztrál export néhány hónap alatt lezajlik, most már az európai új termést várják a feldolgozók – noha ez számukra horrorárakon fog megérkezni. Lásd még erről cikkünket itt: Jó idő jön a repcére, ideálisan alakul a végjáték.

agrár ár ausztrál európai feldolgozó Kanada készlet mezőgazdaság piac repce termés