fbpx

MezőHír – 2011-06 – június

Írta: Szerkesztőség - 2011 június 22.

 

 

Kedves Olvasó!

A hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szakkiállítás jó hangulatban, igazán jó látogatottság mellett zajlott le a kicsit szokatlan időpontban. Az utolsó nap zord időjárása ellenére – meglátszott a leheletünk a kiállítói csarnokban! – alapvetően elégedett kiállítókkal és látogatókkal beszélgettünk, bár néhány kritikus megjegyzés elhangzott mindkét oldalról. Többen sajnálták, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően a szakminiszter nem tett látogatást a legrangosabb állattenyésztési kiállításon – pedig a szakma színe-java ilyenkor egy helyen található, így sok értékes eszmecserére nyílt volna lehetőség. Mások említették azt is, hogy most már a célok megfogalmazásán túl – miszerint az állattenyésztés számára meg kellene találni a megfelelő arányt a növénytermesztés mellett – jó lenne a hogyanokra is kitérni. A rendszerváltás óta ugyanis gyakorlatilag folyamatos a lejtmenet az ágazatban, minden szóban elhangzó politikai akarat ellenére… Ez a téma már csak azért is érdekes, mert a 10 évre szóló vidékfejlesztési stratégiáról szóló híradások egyik meghatározó pontjaként sokat hallani erről mostanság. Gyanítom, hogy ezen kívül lesz még számtalan pont a tervből, ami sokszor kerül még szóba – mi mostani lapunkban most csak egy előzetes “morfondírozással” hívjuk fel a figyelmet a témára.

Más. A MOL tulajdonrészének orosz féltől való visszavásárlása kapcsán, amely cirka 500 milliárd forintos tétel, azért én egy picit eljátszottam a gondolattal: biztosan most, biztosan ennyiért kellett ezt meglépni? Ha már rendelkezésre állt ennyi pénz – az most mindegy, hogy IMF-hitel vagy nem, úgyis vissza kell fizetni -, tényleg ez volt a legjobb módja a felhasználásnak? Ez persze csak egy gondolatjáték, tekintse a kedves olvasó is annak, de – ha már az állattenyésztésnél tartottunk – az összeg töredékéből fel lehetett volna húzni pár vágóhidat, feldolgozót, stb. – hogy ne csak alapanyagot, hanem készterméket állíthassunk elő…

No de ennyi elég volt a fejszámolásból és ötletelésből; előttünk áll a következő hónap, kinek-kinek temérdek munkával, érdekes rendezvényekkel és sok-sok értékes, elolvasásra váró információval lapunk hasábjain: kívánunk ehhez hasznos időtöltést!