fbpx

Kiürült a világ összes repceraktára, jön az európai termés

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 04.

Az év ezen időszakában az északi féltekén még a repce betakarítása előtt járunk, a tavalyi termés mostanra elfogyott. Az ausztrálok léptek a legnagyobb ellátó pozíciójába, ami nemcsak a jobb termésüknek, hanem annak is köszönhető, hogy versenytársuk, Kanada visszatalált a kínai piacra és mostanra elfogyott a készlete. Eközben Európa a betakarításra készül, a feldolgozók pedig horrorárakra számíthatnak.

 

repce becő
Szépen mutatkoznak a becők (fotó: Horizont Média)

 

Nagy bizniszt csinált idén a repcével

Míg a kanadai repceimport január óta veszített üteméből, az ausztrál termés behozatala egyre nagyobb lendületet vesz Európa legnagyobb felvevőpiacán, Németországban. Bár a német termés tavaly jobb volt a 2019. évinél és idén még tovább javul, a csökkenő termőterület miatt a rendelkezésre álló magmennyiség az ötéves átlag volt és ott is fog maradni. Ez azt jelenti, hogy a helyi feldolgozóipar folyamatosan nagy importmennyiséget igényel. (Lásd még: Több repce lesz, de marad a magas ár.)

A tavalyi betakarítást követően Kanada és Ukrajna voltak a repce legfontosabb beszállítói, ezekből az országokból még 2021 első negyedévében is sok olajmag érkezett, bár ekkor már nagyobb mennyiséget kaptak a gyárak Franciaországból és Hollandiából a német statisztika szerint. Ukrajna az első negyedévben több repcét szállított Németországba (169 ezer tonnát), mint tavaly ilyenkor, Kanadából viszont negyedével csökkent a beszállítás, csak 87 ezer tonna mag érkezett. A kanadai készletek ugyanis erősen megcsappantak, mivel az észak-amerikai ország 26 százalékkal több repcemagot szállított Kínába 2020-ban.

német repceimport

 

Minden elfogyott, jön az európai termés

Itt írtunk róla, hogy az ausztráloknál viszont kitűnő termést arathattak idén, 2016 óta nem volt annyi repce az országban, mint most. Nem csoda, ha a német piacon ők vették át a vezető szerepet. Három hónap alatt 335 ezer tonna magot szállítottak le, ami több mint 150 százalékos növekedést jelent a tavalyi időszakhoz képest. Megjegyezzük: az ausztrál export néhány hónap alatt lezajlik, most már az európai új termést várják a feldolgozók – noha ez számukra horrorárakon fog megérkezni. Lásd még erről cikkünket itt: Jó idő jön a repcére, ideálisan alakul a végjáték.