fbpx

Robban a gomba: 2 milliárd kérhető gombatermesztésre

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 02.

300 millió forinttól 2 milliárd forintig terjedő támogatás kérhető a gombatermesztéshez kapcsolódó beruházásokhoz. Ez azt jelenti, hogy hamarosan legalább 650 millió forint értékű fejlesztések indulnak meg az ágazatban.

 

laskagomba
Laskagomba termesztése (forrás: Pilze-Nagy Kft.)

 

20 milliárd forintos keretösszeggel pályázati ablak nyílik gombaházak, komposztüzemek létesítésére, korszerűsítésére, termékmanipulálók kialakítására, bővítésére, a csomagológépek beszerzésére, korszerűsítésére. A 20 milliárdon belül 2 milliárd a generációs megújulást szolgálja, másik 2 milliárd pedig a feldolgozás energiahatékonyságának javítását.

 

A pályázat kiemelt célja

  • a termelő berendezések létesítése, korszerűsítése, technológiai javítása,
  • hőszigetelésének, hűtésének-fűtésének korszerűsítése, a világítás energiahatékonyságának növelése, és
  • az energiaellátás megújuló forrásból való biztosítása (napkollektorok, biomassza alapú és hőszivattyús rendszerek telepítése, geotermikus energia használata, biogáztermelés, napelemes rendszer kialakítása, szélenergia felhasználása).

 

Hangsúlyos környezeti szempontok

Ezek mindegyike külön-külön is megvalósítható tevékenység. A gombatermesztéshez kapcsolódó egyéb gépi beruházásokat (tisztítás, osztályozás, csomagolás) csak az előbbi célok valamelyikével együtt finanszírozza a kiíró. A feldolgozott gomba előállításának gépeihez pedig nem igényelhető támogatás. Figyelem, elvárás, hogy a kérelmező legalább 6000 euró STÉ termelési értéket tudjon felmutatni (ÖCSG-k, CSMT-k is pályázhatnak). A projektet 24 hónap alatt kell végrehajtani, és 50 százalékos előleg kérhető hozzá. Nyerési esélye annak, van, aki nagy mértékű energiahatékonyság-javulást ér el és megújuló energiát is bekapcsol a rendszerbe. Hangsúlyos elem a műanyagok mellőzése a technológiában és a csomagolásban, illetve a melléktermékek továbbhasznosítása. Ha ezeket elérjük, akkor kihagyható cél a foglalkoztatotti létszám emelése 5 pontért. Az üzleti terv minősége hangsúlyos, 60 pontot ér.

 

Hosszan nyitva lesz

A kérhető minimum összeg 300 millió forint, a maximum 2 milliárd. Az első pályázati ablak a korábbi tervektől eltérően nem augusztusban, hanem szeptember 13-án nyílik, és sokkal tovább lesz nyitva: több bírálati szakaszt követően csak december 7-én zárul.

Összesen három pályázat nyílik idén „kertészeti” gyűjtőnév alatt. Az egyik a fentebb leírt gombaházas kiírás. Jövő hét hétfőn, június 7-én zárul az ültetvénytelepítést és gyógynövénytermesztés segítő pályázat, július 7-én viszont kinyílik az a kertészeti beruházásokat célzó kiírás, amelyik a munkagépek, a betakarítás, a termékmanipulálás és az anyagmozgatás gépeit is támogatja.