fbpx

Belehúztak a gazdák az esők előtt, de szójából kevés lesz

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 17.

A májussal végre megjött a melegebb időjárás, és kezdetben az esők is csak egy-egy napot vontak el a szántóföldi munkáktól. Mire megjött a napokon át tartó, országos zuhé, óriásit változott a vetési munkák készültsége. Az is világossá vált, hogy a szója elveszítette a meccset a napraforgóval szemben.

 

szoja kicsi
Normális állapot május közepén (forrás: Karintia Kft.)

 

Nagy pörgés volt az utóbbi 4 hétben

Az április végén és május első felében uralkodó időjárási körülmények összességében kedveztek a tavaszi szántóföldi munkáknak Magyarországon. A vetések és a talajmunkák jelentős mértékben felgyorsultak, ezáltal sikerült behozni a korábbi hűvös és száraz időjárás miatt kialakult lemaradást – mondta el Facebook-videójában Nagy István agrárminiszter. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2021. május 12-i jelentése szerint a tavaszi kalászosok, a borsó és a cukorrépa vetése gyakorlatilag befejeződött. A napraforgó és a burgonya vetése jelenleg 97%-on, a szemes kukoricáé 94%-on áll, e növényfajoknál is napokon belül végezhetnek a gazdák a vetéssel. A szója vetése is nagyot haladt az elmúlt héten, így országosan a szója vetésének készültsége 84%-ra emelkedett. A nagyobb területen termesztett tavaszi vetésű növényfajok közül a szemes kukorica 995 ezer hektáron, a napraforgó 650 ezer hektáron, a szója pedig 57 ezer hektáron kerülhet a földekbe – sorolta a miniszter.

 

Szója le, napraforgó fel

Mint azt megírtuk, április 16-án még óriási volt a lemaradás a vetési munkákkal: Hideg volt az április, a vetési terv egy része terv maradt. A tervek nagy része tehát az elmúlt egy hónapban, ha késve is, de megvalósult. A kis kukorica- és napraforgónövénykék most sorjáznak a földeken. A legnagyobb rizikója annak van, hogy a szójából igen kevés lesz. Eleve csak 57 ezer hektárral terveztek a gazdák, és ebből csupán 2600 hektár volt elvetve április 16-án. A 84 százalékos teljesítettség 48 ezer hektárnak felel meg. Tekintve a most megérkező csapadékhullámot és a szója optimális vetésidejét, a végeredmény talán 52 ezer hektár körüli terület lesz. Tavaly, a szintén hideg tavaszi időjárásban május közepére 55 ezer hektár volt bevetve szójával, és ezt még 4 ezer hektárral tudták megtoldani a hónap végéig a termelők.

Napraforgóból viszont nagy volt a vetési kedv. Mivel mostanra kifutottunk az optimális vetésidőből, a 650 ezer hektáros tervből 630 ezer hektár valósulhatott meg. Ez pont annyi, mint a bőtermésű 2016. évi vetésterület volt. Ebben a kultúrában is 2017-ben értük el a csúcsot, amikor 695 ezer hektárt fedett a növény. Az alábbi grafikon jól érzékelteti, hogy a napraforgó mekkora versenyelőnyre tett szert a szójával szemben.

 

vetesi keszultseg
A napraforgó és a szója vetésterületének alakulása

 

Repce: lassabban fejlődött, de nem rossz

Nagy István elmondta, hogy az április végén, május elején lehullott csapadéknak köszönhetően az őszi vetésű gabonák is többnyire szépek, egészségesek, de a növények megfelelő fejlődése érdekében további komolyabb mennyiségű csapadékra lesz szükség a következő hetekben. A repcék is jó képet mutatnak, bár a hűvös idő miatt elhúzódott a virágzásuk. Megjegyezzük: ez nem is baj, hiszen a szeles, hűvös áprilisi időjárás a méhek járásának sem kedvezett, a több mint egyhónapos virágzás azonban lehetővé teszi a tökéletes termékenyülést. Május végéig folytatódik a csapadékos, 25 fok alatti hőmérsékletű időjárás, ami ideális a repce számára. A repce terméskilátásairól és az árakról itt írtunk: Jó idő jön a repcére, ideálisan alakul a végjáték.