fbpx

Határszemle: milyen termés ígérkezik gabonából, repcéből (Videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 február 07.

Az őszi búza szépen bokrosodik, a repce gyökere is eléri már a 10 cm-t. Enyhe tél volt ezidáig, az őszi csapadékhiányt most pótolja a természet. Február eleji határszemlénkben megbecsüljük, hogy a növények mostani fejlettsége alapján milyen termésre számíthatunk az idén.

 

 

Bizakodó az idei gabona- és repcevetéseket szemlélve Csanádi Lajos. A Halas és Környéke gazdakör elnöke a Dél-alföldi területeken, közel ezer hektáron nézte meg az ősszel elvetett növényeket.

 

Mit mutat a búza?

Az őszibúza-vetéseink eléggé változóak jelen pillanatban, vannak olyan növényeink, amik egészen jól néznek ki, és vannak olyan táblák itt, Kiskunhalas környékén, amik gyengébbek a szokásosnál. Ez a most vizsgált füzespusztai tábla egy szép állomány. Lehet látni, hogy jól elbokrosodott, és mivel sűrű az állomány, a gyomokkal valószínűleg így nem lesz nagy gond, mert a búza nem ad teret a kifejlődésüknek. Kihúztam egy növényt, a gyökere is megfelelően fejlett, a gyökérnyak is egészséges. A lassan mögöttünk hagyott enyhe tél valószínűleg kedvezni fog a betegségeknek, de jelen pillanatban az állományunk egészséges, gombák, kártevők egyáltalán nincsenek még, és reméljük, hogy egy viszonylag jó termés várható ebből a búzából.

Az előző, szintén enyhe tél hatásairól itt írtunk.

 

őszi búza

 

Mi hátráltatta a fejlődését az őszi búzának?

Egyértelműen a csapadék hiánya. A tavalyi év ősze rendkívül aszályos volt, a vetés során – főleg itt, az Alföldön, a rossz vízgazdálkodású talajokon – száraz földbe kerültek a magok, és heteket kellett várni, mire megjött a csapadék. Ez hátráltatta a búza kelését, a szokottnál később keltek ki csak a növényeink. Sok gazda eleve későbbre tette a vetést a szárazság miatt, így ezeken a területeken is csak később indulhatott meg a kelés.

 

Behozhatják még a lemaradást a növények az idén?

Úgy látom, hogy igen. Ha megnézzük ezt a táblát, a kései vetés vagy a csapadék hiánya nem okoz most különösebb problémát a növényeknél, mert télen a csapadék mennyisége megfelelt, és ez az enyhe idő kedvez a növényeknek. Jobban tudnak fejlődni, és tavasszal, a búza szárba indulásakor már megfelelő fejlettségű állomány lesz a területeken.

 

őszi káposztarepce

 

Az őszi káposztarepcénél mit láthatunk?

A repce szintén egy őszi vetésű növényünk, amelynek az állománya ezen a búzavetés melletti táblán kissé fejletlennek tűnik.  Most 4-6 leveles az állapota, de a repcének ebben az időszakban már ettől sűrűbbnek kellene lennie. Ezen a táblán egy kései vetés történt, ezért az állomány ezt a magasságot érte csak el ezidáig. Vannak rajta elsárgult, elhaló levelek is, amelyek már betegségre utalnak, de összességében a növényeknek a fejlettsége, az állapota, a tőszámállománya is megfelelő lehet a jó termésmennyiség eléréséhez.

 

Tartható lesz-e ez a gyommentesség?

Látszik a repcetáblán, hogy az őszi gyomirtás jól sikerült, megkapta a megfelelő mennyiséget a szerből. Gyomok szinte alig vannak a területen, tehát az egy- és kétszikű gyomok ellen tavasszal nem kell különösebben védekeznünk, és a földben lévő tápanyag csak a növényeink fejlődésére fordítódik majd. Sikerült szépen kihúzni egy növényt itt is. Lehet látni, hogy jól fejlett, szép egészséges a főgyökér, és ilyenek a rajta lévő kis mellékgyökerek is. A meleg meg a víz hatására szépen fejlődnek, haladnak lefelé, és gyűjtik a növénynek a tápanyagot.

 

őszi káposztarepce

 

Jelen pillanatban – a búza- és repceállományt megszemlélve – úgy gondolom, hogy bizakodhatunk egy jó termés elérésében az idén.

A most (február elején) vizsgált őszi búza és káposztarepce fejlődését folyamatosan figyelemmel kísérjük, és minden jelentősebb fenológiai fázisban videóinkban és cikkeinkben bemutatjuk a növények állapotát.