fbpx

Most jobb a kukorica ára, mint jövőre lesz

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 12.

Eddig az járt jobban, aki kivárt, mivel december óta még tovább nőttek az árak. Most úgy tűnik, hogy a kukorica hosszabb távon is tartani tudja a magas árszintet, de az szinte kizárt, hogy a mai ajánlatot a kereskedő decemberben is megismétli.

 

kukorica
Van, ahol még mindig a vetésénél járnak (fotó: Horizont Média)

 

A kereslet dominál

Az USDA májusi jelentésének előestéjén a piac ismét idegesen ugrálni kezdett. Az a hír pedig, hogy Kína 1-1,2 millió tonna amerikai kukoricát vásárolt az új termésből, támaszt adott a magas áraknak. Az amerikai kontinensen továbbra is aggasztóan kevés a talajok víztartalma, ami szintén árfelhajtó hatású.

Az elemzők arra számítanak, hogy a ma napvilágra kerülő legfrissebb USDA-jelentésben a világ rendelkezésére álló kukoricakészletet ismét lejjebb korrigálják 4,5 millió tonnával (279,4 millió tonnára), elsősorban a gyengébb brazil betakarítási eredmények miatt. Ez nem tesz jót a pillanatnyi áraknak. Plusz az idei szezon is nehezen indul, és nemcsak Amerikában, Európában is vontatottan halad a növény vetése. A hideg és aszályos tavasz miatt nem valószínű, hogy minden tervezett hektárra tengeri kerül. Franciaországban, ahol a tavaszi időjárás a legnagyobb károkat okozta, a kukorica termőterületében 10 százalékos csökkenést várnak a szakemberek. Hazánkban április közepéig a tervezett kukoricaterület felét sem tudták bevetni a gazdák, várhatóan nem érjük el az egymillió hektáros termőterületet.

 

Betakarításra csökkenő árakat vár a piac

Nem árt azonban résen lenni. A párizsi tőzsdei kötések alapján novemberre már 14 százalékkal alacsonyabb vételi ajánlatok várhatóak, mint amikkel most találkozunk. A betakarítást követő 221-222 euró körüli árszint jelenleg 79,5 forintnak felel meg. Ha semmi nem változik, akkor a hazai telephelyeken ez nagyjából 65-68 ezer forint körüli vételi ajánlatokat jelenthet novemberben, amit elvileg egy fél éven át tartani is tud a piac. Kapkodásra tehát semmi ok, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy az jár jobban, aki most csap le a 70 ezer forint feletti kötési ajánlatra, és nem a márciusi kitároláskor keres vevőt.