A kukorica 26%-kal kevesebb, a napraforgó is gyengébb volt

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 26.

Hektáronként hat tonna kukorica, 2,6 tonna napraforgó; gyakorlatilag befejeződtek az őszi betakarítási és vetési munkák a földeken – tájékoztat az Agrárminisztérium (AM) az aktualitásokról.

 


Az őszi betakarítási és vetési munkákat értékelte a mezőgazdaságért felelős minisztérium (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Meghatározó volt a nyár második felében az aszály

Az őszi eredményeket jelentős mértékben befolyásolta az augusztus-szeptemberi időszakban jelentkező aszály, amely elsősorban a kukorica terméskiesését okozta, a többi, nagy területen termesztett őszi betakarítású növényfajnál – napraforgó, szója – a károk mérsékeltebbek – mondta Feldman Zsolt a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A nehézségek ellenére az idei betakarítási és vetési munkák sikeresek, az ország ellátása biztosított a – a jelenlegi körülmények figyelembevételéve – 2022. év vonatkozásában is.

 

Kukorica, grafikon
A kukorica terméseredménye éves bontásban (Infografika: MTI)

 

Az egymillió hektáron vetett kukoricából 6 millió tonnát takarítottak be

A hektáronkénti 6 tonnás hozam az elmúlt öt év átlagánál 26 százalékkal kevesebb, a betakarított mennyiség 65-70 százaléka az elmúlt évek termésének, de a belföldi igények kielégítésére elegendő. Volt olyan megyénk, ahol szerencsésebbek voltak, és a kedvezőbb időjárásnak köszönhetően jobb eredményekkel arattak.

A napraforgó 2,6 tonnás hektáronkénti hozama 5-10 százalékkal gyengébb a tavalyi értékhez és az elmúlt öt év átlagához viszonyítva, így a 655 ezer hektáros területről összesen 1,7 millió tonna napraforgó került a raktárakba, ami lényegében megegyezik az elmúlt évek mennyiségével.

A szója 63 ezer hektáros területéről hektáronként 2,6 tonnás hozammal 164 ezer tonna termést takarítottak be, ami megegyezik a tavalyi év eredményével, az elmúlt öt év átlagánál pedig 6 százalékkal alacsonyabb.

Az idei szezon legnagyobb vesztese Európában a magyar agrárium, a szélsőséges és hektikus időjárás a kultúrnövények vegetációjának szinte minden szakaszában okoztak meglepetést.

 

Napraforgó, grafikon
A napraforgó terméseredménye éves bontásban (Infografika: MTI)

 

Az őszi vetési munkák is befejeződtek

Őszi búzából 960 ezer hektár a várható vetésterület, ami körülbelül 10 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti értéknél, az elmúlt öt év átlagával pedig megegyező nagyságú.

Őszi árpát idén 261 ezer hektáron vetettek, amely a tavalyi értéknél közel 10 százalékkal, az elmúlt öt év átlagánál pedig 18 százalékkal magasabb.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc