fbpx

Fólia fólia hátán: 37 ezer hektárt fedtek be a spanyolok

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 28.

Kelet-Andalúziában közelíti a 37 ezer hektárt a növényházakkal fedett terület a spanyol agrárminisztérium felmérése alapján. A zárt termesztőberendezések tavaly is újabb területeket hódítottak el a szabadföldtől.

fóliatenger Almeria növényház
A növényház döntően fóliából és nem üvegből készül (forrás: doc! photo magazine)

A spanyol agrárminisztérium a legfrissebb adatok (2021) alapján elkészítette Almeria, Granada és Malaga növényházainak új térképét. A zárt termesztőberendezésekkel fedett területegy év alatt 0,7%-kal nőtt. A tanulmány szerint Almeriában koncentrálódik a növényházas termelés mintegy 90%-a. Itt 2021-ben 273 hektárral nőtt az újonnan fedett terület nagysága, így most már közelíti a 33 ezer hektárt. Granada tartományban 3400 hektárnyi növényház található, Malagában pedig majdnem 770 hektár.

Almerián belül Campo de Dalias régióban van a legtöbb növényház, közel 22.200 hektárnyi terület. Ezt követi Campo de Níjar és Bajo Andarax 9228 hektárral, Bajo Almanzora 688 hektárral, Campo de Tabernas (359 hektár), Rio Nacimiento (284 hektár) és Alto Andarax (79 hektár).

A térség legnagyobb gondja a vízutánpótlás – lásd erről írásunkat: Szomjas a spanyol üvegháztenger –, de a fóliahulladék eltakarítása legalább ekkora környezeti probléma lehet.