fbpx

Már az araboknak is drága az árpa: privatizálták az importot

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 07.

Április 15-én a szaúdi kormány megszűntette az árpaforgalmazás és -import monopóliumát. Kezdetnek 11 kereskedő igyekszik felhajtani a világpiacon az arab állattartás számára nélkülözhetetlen gabonát. Az olajhatalom a takarmányárak csökkenését reméli a lépéstől.

 

arab juhok
Kész tápot ritkán látnak az arab juhok (forrás: qz.com)

 

Ez már az araboknak is sok

Tavaly már betakarításkor is igen magas árszintről indult a takarmányárpa (erről itt írtunk). Ez a búzánál jóval olcsóbban előállítható, kevesebb minőségi elvárással értékesíthető és mennyiségében szinte ugyanannyit hozó kalászos 47-49 ezer forintot kóstált a magyar telephelyeken, majd a többi gabonához hasonló ralit futott. A világ legnagyobb árpaimportőre Szaúd-Arábia. Évente mintegy 5 millió tonnányi árpát vásárol a nemzetközi piacról. A legutóbbi aratás óta február végéig eltelt időszakban az importált mennyiség 40 százaléka Oroszországból érkezett ide, 29 százalékkal Ausztrália volt a második legnagyobb beszállítójuk, az EU pedig a harmadik 24 százalékos részesedéssel. Ezen felül csak Ukrajnától rendeltek még egy kisebb mennyiséget.

Tavaly novemberben a csillagászati árak nyomása alatt a szaúdi kormány úgy döntött, megbontja az árpakereskedelem monopóliumát. A privatizálásától a kormányzat a takarmányárak csökkenését reméli. A központi beszerzést végző Szaúdi Gabona Szervezet (SAGO) áprilisban nyílt ajánlattételi eljárás keretében megvált 1,84 millió tonna árpától, és átadta helyét a kereskedőknek. A most importengedélyt kapott 11 helyi magáncég tonnánként átlagosan 235,60 dolláros áron (70,8 ezer Ft/t) jutott hozzá a készlethez. (Az átlagos C&F importár 79,2 ezer Ft/t volt.) Korábban három nagy szereplőhöz került a behozott mennyiség csaknem 85 százaléka – derül ki az USDA legfrissebb összefoglalójából.

 

Hatékonyabb és olcsóbb takarmányozást várnak

Ezzel a lépéssel hivatalosan is megszűnt a kormány évtizedek óta tartó ellenőrzése az árpakereskedelem felett. Volt azonban egy bő évtized, 1998 és 2011 között, amikor már kísérletet tettek a behozatali monopólium feloldására, de ez az importőrök piacmanipulációja következtében gabonahiányhoz vezetett. Az esetből tanulva most a SAGO egyik feladata a piac felügyelete, a manipulálási kísérletek észlelése lesz, ezen túlmenően a behozott árpa minőségi ellenőrzését fogja végezni.

Mivel a nyers árpaszemek emészthetősége korántsem olyan jó, mint egy kész tápé, ezért a kormányzat a takarmánygyártás fejlesztését is ösztönzi. A takarmányadagok emészthetőségének javulása pedig lassacskán az árpaimport csökkenését eredményezheti az elemzők szerint. A kormányzat ezen felül éves szinten 320 millió dollárral támogatja a kisebb állattartók takarmánybeszerzéseit. A kecskék és birkák után egyedenként és havonta 2,13 dollár igényelhető, a tevék havi 10,67 dollár takarmány-támogatást kapnak, a marhák után 16 dollár jár. A kormányzat azt reméli, hogy egy többszereplős, de ellenőrzött piac a takarmányárak csökkenését fogja eredményezni, a jobb emészthetőségű takarmányadagok pedig az árpafelhasználás fajlagos csökkenését hozzák, így végül kevesebb állami támogatásra lesz szükség az állattartásban.