fbpx

AÖP: itt vannak a példák és a mikrobiológiai készítmények

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 10.

A zöldítést felváltó, ökológiai szempontból jó gyakorlatokat tartalmazó rendszerben 60-80 euró támogatás juthat hektáronként, a jelentkezők számától függően. Hogy mégis mit kell a támogatásért teljesíteni, ahhoz már megjelentek a konkrét példák és az alkalmazható termékek köre.

vetés
A mikrobiológiai készítmények a vetéssel egy menetben is kiadhatók (fotó: Horizont Média)

60-80 euró/hektár

2023-tól új támogatási rendszerben kell dolgozniuk a termelőknek. A zöldítést felváltó Agro-ökológiai Program (AÖP) évente választható, önkéntesen igényelhető támogatási forma, amely a klíma és éghajlati szempontból előnyös gazdálkodási gyakorlatok alkalmazásáért cserébe jár. Ebben évente 202 millió eurónyi forrás áll a vállalásokat teljesítő gazdák rendelkezésére. Ha csak 2,5 millió hektárnyi területtel jelentkeznek be a programba, akkor bő 80 euró támogatás jut egy hektárra, ha 3,5 millió hektárral, akkor kevesebb, mint 60 euró. Jelenlegi árfolyamon ez 22-31 ezer forintot jelentene, ami nagyjából a korábbi zöldítési összegnek felel meg. (Lásd a témában szakcikkünket: Agroökológiai vállalások és a döntés ára.)

Itt vannak a részletek!

A programnak a részleteit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium egy letölthető kiadványban foglalta össze, ami itt érhető el. Számos gyakorlati példa található benne. Az AÖP-ben alkalmazható szerlistát is közzétették, ez a méhekre veszélyes és/vagy kockázatos besorolású szereket, a mikrobiológiai készítményeket, a különböző kondicionálókat, a forgatás nélküli művelés esetében használható növényvédőszer-hatóanyagok és a biológiai ágenseket tartalmazza. Ezek a listák tájékoztató jellegűek, a végleges listákat az AÖP-t szabályozó rendelet megjelenésével egyidejűleg az Irányító Hatóság közlemény formájában publikálja.

A Közös Agrárpolitikát bemutató tematikus oldalon a termeléshez kötött támogatásokat és a mindenkire érvényes fenntarthatósági feltételrendszert is részletesen elmagyarázzák a feltöltött kiadványok.