fbpx

Egy ország, ahol gabonát csak muszájból vetnek

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 13.

Ukrajna olajütői több magot képesek feldolgozni, mint amennyi a belső termelés, ez pedig versenyt gerjeszt a magokért a hazai gyárak és az exportra dolgozó kereskedelem között. A gazdák idén is a napraforgón, szóján, repcén kereshetnek a legtöbbet. Gabonát csak muszájból vetnek.

 

napraforgó
A legkedveltebb kultúra (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Elmentek a falig

Az elmúlt 20 évben az ukrán napraforgó-terület több mint a duplájára nőtt, 2,9 millió hektárról 6,4 millió hektárra. A repceterület 200 ezer hektárról a hatszorosára, 1,2 millió emelkedett. A szója termőterülete 65 ezer hektárról 2 millióra (a 30-szorosára) nőtt 2017-ig, majd visszaesett 1,3 millió hektárra – derül ki az USDA legfrissebb jelentéséből. A szójaterület visszaesése ellenére 9 millió hektárt foglalnak el az ukrán szántókból az olajos növények. A gabonafélék és az étkezési célú pillangósok szűk 15 millió hektáron tenyésznek, és további bő 4 millió hektárt a szálastakarmányok, a krumpli, egyéb zöldségfélék , valamint a cukorrépa foglal el. Vagyis minden harmadik hektáron egy olajnövény található, amelyiknek legalább 4 év „pihenőre” lenne szüksége az adott táblában ahhoz, hogy a növényegészségügyi problémák (elsősorban a fehérpenészes rothadás) könnyen kezelhetővé szelídüljenek. Más szóval: ukrán kollégáinknál minden parcellában háromévente található egy Sclerotinia-gazda olajnövény.

 

Csökkenő jövedelmezőség

Az olajos magvak jövedelmezősége az elmúlt három évben (2017-19) fokozatosan csökkent, de nem annyira a ráfordítások emelkedése, mintsem a kínálat megugrása miatt. Tudni érdemes, hogy az ukrán olajütők hozzávetőleg 23 millió tonna olajos mag feldolgozására képesek, ebből csak a napraforgóra 19 millió tonna fogadókapacitás áll rendelkezésre, de ennyit még soha nem termeltek. Magyarán óriási a verseny az exportra dolgozó kereskedők és a belföldi gyárak között a magért. Az ukrán termelés felfutásával azonban ez a versengés szelídülni kezdett, aminek alacsonyabb árak és gyengébb jövedelmezőség lett a következménye a termelésben – mutatnak rá az amerikai elemzők.

A szójabab feldolgozásának szentelt 3 millió tonnás kapacitást már volt, hogy felül is múlták alapanyag-termelésben, ám ez a növény eddig inkább bab formájában hagyta el az országot. A legújabb olajütők azonban már képesek átváltani egyik növényről a másikra aszerint, hogy éppen melyik áll rendelkezésre. A gyárak egész évben, folyamatosan működnek, különösen a forgalmas vasúti csomópontok mentén, illetve a kikötők közelében. Ez tette lehetővé, hogy Ukrajna 20 év alatt meghatározó világpiaci szereplővé váljon a növényi olajok piacán.

A különféle olajos magvak közül a napraforgó kínálja a legjobb jövedelmezőséget az ukrán gazdák számára, hiszen ezt keresik leginkább a belföldi gyárak. Ennek eredményeként az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt a növény termőterülete, mígnem elérték a lehető legszűkebb vetésforgót, amivel még tisztességes jövedelem termelhető. A hozamok javulása miatt viszont így is egyre több és több mag áramlik a feldolgozókhoz. A repce sikeréhez hozzájárult, hogy az utóbbi 10 évben egyre enyhébbek a telek Ukrajnában, így a termelők a kifagyás veszélye nélkül tudják kihasználni az őszi változat 20-30 százalékkal magasabb terméspotenciálját. A repcetermelés versenyképességét az is javította, hogy az elmúlt 10 évben látványosan emelkedtek az egy hektárra vetített hozamok. A szójabab viszonylag új szereplő az ukrán olajmagtermelésben. A termés jelentős része exportra kerül, főként Európa irányába. Árára így erősen hat az uniós agrárpolitika, kezdve a GMO-ellenességgel a zöld törekvéseken át a termeléshez kötött támogatásokig. A hozamok ebben az esetben is nőttek, bár a tavalyi év időjárása nem kedvezett sem ennek a növénynek, sem a repcének.

 

Idei terméskilátások és export

Idei terméskilátások és export

 

Idei terméskilátások és export

A becslések szerint idén Ukrajna a tavalyi gyenge, 13 millió tonnás napraforgótermést messze felülmúlja, 16 millió tonna körüli eredményre van kilátás. Ebből 15,7 millió tonnát fel is dolgoznak. A szója termőterülete ismét bővülni kezd, elérheti az 1,6 millió hektárt, ami ötödével lenne több a tavalyinál. Mivel a hozamok javultak, ismét 4 millió tonna közelébe, 3,8 millió tonnára emelkedhet az ukrán szójatermelés. Génmódosított szaporítóanyagot csak azok a kisgazdaságok használnak, amelyek nem érdekeltek az európai szójaexportban, hanem a helyi takarmánygyártóknak szállítanak. Újdonság, hogy az olajütők várhatóan a szójatermés bő felére fognak igényt tartani, nem engedik ki feldolgozatlanul ezt a nyersanyagot sem az országból. Repcéből az USDA elemzői 2,7 millió tonnás termést várnak idén, ebből 2,3-2,4 millió tonna mag az európai gyárakba veszi az irányt, még nem terjedt el a mag belföldi feldolgozása.

 

Lásd még a témában: Idén a növényi olajok gyártására koncentrál a világ.