fbpx

Jó hír a magyar turistáknak: kis mennyiségű zöldség- és gyümölcsfélék mégis behozhatók hazánkba

Írta: Kristóf Imre - 2020 január 06.

A magyar szakminisztériumok döntése alapján 5 kg alatti, illetve 1 darabos mennyiségnél nem kell növény-egészségügyi bizonyítvány a személyes fogyasztásra szánt zöldség- és gyümölcsfélék behozatalához. Az intézkedés kizárólag az utazók poggyászában beérkező árukra és csak magyarországi határátlépés esetén érvényes addig, amíg az EU Bizottsága megállapítja a vonatkozó küszöbértéket – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleményében.

 

Szigorú előírás!

 

A növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozza az EU 2019 december 14-től érvényes új növény-egészségügyi rendszere. Ezért gyakorlatilag – néhány kivételtől eltekintve – minden, az unió határain kívülről behozni kívánt növényhez kell növény-egészségügyi bizonyítvány, bizonyos árukat pedig csak a kijelölt határállomásokon lehet behozni – adta hírül szerkesztőségünk a rendelet megjelenésekor.

A növény-egészségügyi rendelkezésekkel érintett növények, növényi termékek köre három csoportra osztható: behozni tilos, növény-egészségügyi bizonyítvány köteles, illetve ezen okmány kötelezettsége alól mentes. Növénynek minősül minden vetőmag, növényi szaporítóanyag, már elültetett növény vagy ültetésre, szaporításra alkalmas növényi rész, minden termés, minden élő növényi rész (pl.: vágott virág, levél- és gyökérzöldségek, leveles ágak – koszorú – kivágott fenyőfa, stb).

 

Könnyítés született

 

Az Európai Bizottság a személyes poggyászban érkező áruk növény-egészségügyi bizonyítvány kötelezettsége kapcsán még nem állapított meg küszöbértéket. Emiatt a továbbra is hatályban maradó egyes rendelkezések alapján az Agrárminisztérium, a Miniszterelnökség és a Pénzügyminisztérium egységes módon meghatározott egy „kis mennyiség”-et, mely esetben az érintett áruknak nem kell növény-egészségügyi bizonyítvánnyal rendelkezniük a behozatalhoz.

 

Egy kosár alma és egy 10 kilós dinnye is jöhet

 

„Kis mennyiség” alatt a termések és a fogyasztható növényi részek 5 kg-ot, illetve az egy darabot meg nem haladó személyes fogyasztásra szánt, tapadó talajjal nem szennyezett mennyisége értendő.

A kis mennyiség meghatározása az ellenőrzésekkor egyedileg, becslés alapján történik. Fontos, hogy mivel ez egy hazai eljárás, így csak Magyarország határain érvényes a visszavonásáig. Amennyiben ugyanis az EU Bizottsága megállapít küszöbértéket, vagy megszünteti a jogszabályok ilyen irányú értelmezhetőségét, a hazai eljárást vissza kell vonni.

 

Egy szem krumpli is tilos!

 

A kis mennyiség nem alkalmazható azon növények, növényi termékek esetében, amelyek nem fogyaszthatóak el! Így különösen a vetőmagokra, élő növényekre, élő, zöld növényi részeket tartalmazó koszorúkra, virágcsokrokra stb. A citrusfélék leveles termése (levél nélkül nem tilos), a szőlő étkezésre szánt nyers levele, valamint a talaj egyetlen harmadik országból sem hozható be az Európai Unióba.

Ennek értelmében a gyökérzöldségeket (pl. sárgarépa) és más, talajjal érintkező terméseket csak attól megtisztítva lehet behozni kis mennyiségben növény-egészségügyi bizonyítvány nélkül. A burgonya a növényi károsítók szempontjából az egyik legkockázatosabb növény, így a legtöbb harmadik országból tilos behozni az EU területére. Ezért a burgonya esetében nem alkalmazható a kis mennyiség.

 

Jöhet az aszalvány és a mirelit is

 

A növény-egészségügyi rendelkezések nem vonatkoznak a fagyasztott, megfelelően szárított vagy aszalt, a befőzéssel, savanyítással vagy egyéb módon tartósított termésekre és egyéb, fogyasztásra szánt növényi részekre. Ezek tehát személyes fogyasztásra továbbra is behozhatók.

 

Ezekhez nem kell bizonyítvány

 

Öt növény termésénél – mennyiségtől függetlenül – nincs szükség növény-egészségügyi bizonyítványra. Ezek az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz. Az egyes növények, növényi termékek besorolását az Európai Bizottság 2019/2072/EU számú rendeletének mellékletei tartalmazzák.

A növény-egészségügyi rendszer változásairól az érintettek a Nébih weboldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/novenyegeszsegugy