fbpx

„Tanuljunk egymástól” program – Hechta

Írta: MezőHír-2022/11. lapszám cikke - 2022 október 31.

A Hechta Kft. több videófilmet készített a szezon során, főleg az Amalgerollal kapcsolatos termelői tapasztalatok ismertetésére. Ezeken a filmeken a termelők nem csak a készítményekkel kapcsolatos tapasztalataikat mondták el, hanem megosztották gondolataikat a technológiák sikerességéről, így ezek a filmek szinte oktató, szakmai anyagokká váltak. A „Tanuljunk egymástól” programban résztvevő termelőknek, szakembereknek, médiaképviselőknek Visegrádon, egy rendhagyó szakmai program keretében köszönték meg az együttműködés.

Takács Attila
Takács Attila ügyvezető az erre az alkalomra készített Amalgerol pálinkával és pálinkás butykossal is megajándékozta a Tanuljunk egymástól! program résztvevőit

Takács Attila, a Hechta Kft. ügyvezetője köszöntőjében ismertette, hogy a programban a termelők oldaláról fellépő igényeket, kérdéseket, megfogalmaznak problémákat igyekeznek megválaszolni. Ebben a munkában számítanak a saját szakértelmük mellett egyetemi szakemberekre is, például a kaposvári egyetemről Kónya Zsolt, aki sokat tett a biostimulánsok működésének megértésében, valamint dr. Vörös Géza is fontos szerepet játszott, aki a Force-Amalgerol technológiát dolgozta ki. Persze a tudományos háttér mellett nagyon fontos a termelői rész. A nyilatkozó gazdák között találtunk fiatal termelőket, akik pár száz hektáron dolgoznak a szülőktől átvett gazdaságban, és minden új ötletre nyitottak. és vannak hatvan év fölötti agrármérnökök, növényvédős szakmérnökök, akiknek kisujjukban van a szakma.

Komoly lelki erő kell ahhoz, hogy valaki a kamera előtt elmondja a termelői tapasztalatát, ez  nem annyira egyszerű, mint elsőre hangzik. Nagy a felelősségük, hisz a videókat sokezer gazdatárs nézi meg, amit mondanak, annak súlya van. Takács Attila kiemelte, hogy a filmek készítésénél alap volt, hogy a szereplők nem a cég által kívánt marketingszöveget mondták el, hanem saját valós élményeiket, szakmai tapasztalataikat osztották meg.

Eredményes, de nehéz év volt 2022

Külön beszélgetés során Takács Attila elmondta, hogy a 2022-es év a cég számára nehéz volt, hisz, ha a termelőknek sok problémával kell megküzdeni, az rájuk is hatással van. Ekkora aszályt sem ő, sem idősebb ismerősei nem láttak még a környéken. Volt olyan partnergazdasága, ahol 1000 hektár kukoricából 800 hektárba a kombájnt se küldték bele, mert egyszerűen nincs értelme.

A nehéz szezon ellenére a Hechta Kft. tavaly 2.6 milliárd forintot forgalmazott, idén 3.5 milliárd Ft körül alakul a forgalom. Emellett bővült is a cég 3 új kollégával, ezen a téren még további terveik is vannak.

A mezőgazdaságban véleménye szerint ma már nem az a kérdés, hogy hogyan irtsuk ki a gyomokat, hogyan kezeljük az egyéb fertőzéseket, hanem az, hogy a stresszfaktorok hatását hogyan tudjuk kezelni. Sokszor már a pici dolgokon múlnak nagy pénzek, így felértékelődik a szaktudás és az odafigyelés szerepe. Sok tapasztalatot tudnak átadni a profi termelők ezen a téren gazdatársaiknak.

Aki nem tudja, hogy mit várhat a biostimulátoroktól, az jó esetben először kísérletezik. Kipróbálja kisebb területen, majd kiértékeli, hogy mit ad a termék a növényeknek. Ha beválnak – és az Amalgerol eredményei ezt mutatják –, akkor már érdemes a teljes területen használni.