fbpx

Rézsűgyep-magkeverékek

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 április 09.

A Pannon Breeding Program négyéves pályázatának (GINOP 2.2.1-15-2017-00042) támogatásával az utak, autóutak rézsűinek, szántóföldek szegélyeinek, esetleg parkok, városi zöldfelületek fajgazdag, a klímaváltozás kihívásaiban is helytálló magkeverékeinek előállításával foglalkozunk.

 

Ezek a gyepszegélyek komoly ökológiai jelentőséggel bírnak: pufferzónaként tompítják az utak káros hatásait, csökkentik az eróziót, emellett összekötik az egyes élőhelyfoltokat a honos élővilág számára. Életteret, menedéket és táplálkozóhelyet teremtenek az állatvilág, így a megfogyatkozott méhek számára.

A kereskedelemben többnyire a külföldi eredetű, más klimatikus viszonyokhoz szokott, akár nálunk invázióssá váló fajok és változatok szerepelnek. Forrás- és célterületünk a szárazsággal és szikesedéssel leginkább sújtott Nagykunság. Magkeverékeink alapjául szolgáló anyatelepek e körülményekhez adaptálódott fajok populációiból származnak. Ezért a vetett gyepek minimális beavatkozással és költséggel (évi egy-kétszeri kaszálással) több éven át fenntarthatók, és a vegetációs időszak szinte minden hónapjában kellemes látványt nyújtanak virágaikkal. A megfelelően elvégzett telepítés pedig jelentősen csökkenti a gyomosodást.

 

Jelenleg két magkeveréket állítottunk össze

A fajgazdagabb, 25 fajos magkeverék többnyire feltűnő szépségű vadvirágokból áll, közöttük egyévesek is szerepelnek (pl. pipacs, keleti szarkaláb), melyek a pázsitfűfélékkel együtt gyorsan megkötik a talajt, és már ez első években virágaikkal díszítenek. A következő években a kétéves és évelőfajok, például a zsályák nyújtanak megkapó látványt.

A másik, hétfajos magkeverékünk kevésbé színes, pázsitfűfélék és pillangósok alkotta vázfajokból áll, melyek a rézsűk mellett szántók kaszálási és legeltetési célú gyepesítésére alkalmas. Termékünk értékét növeli, hogy tesztelt mikorrhiza hozzáadásával stressztűrésüket jelentősen fokozzuk.

 

Mezőgazdaság és gyep
Fajgazdag, vadvirágos magkeverék (Fotó: Pannon Breeding)

 

Az új Közös Agrárpolitika jelentős környezetvédelmi feladatokat ró a gazdálkodóra, így kutatásunk eredményeként magkeverékeink a mezőgazdasági és kertészeti felhasználás mellett természetvédelmi célú gyepesítésekhez is ajánlhatók.

 

SZERZŐ: PAPP LÁSZLÓ, DR. TÓTH ZOLTÁN, PAPPNÉ SZAKÁLY ÁGNES,KISZEL PÉTER