fbpx

Mennyire fagyhatott meg a barackom

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 09.

Öt napon át hideg, éjjelente fagyos idő volt. Keddtől az ország számos pontján több órán át havazott is. A talajok nem sokat profitáltak a lehullott csapadékból, a gyümölcsfákban viszont károkat tett a helyenként mínusz 8 fokos éjjeli hideg.

 

oszibarack viragzas fagy
Virágzó őszibarack a fagyos éjjel után – Jobban bírta, mint a kajszi (fotó: Gönczi Krisztina)

 

A márciusi -6, -10 fokos hidegek már okoztak fagykárt elsősorban a déli és középső országrészben a mandula és a kajszi rügyeiben. A múlt héten országszerte virágba borult ez a két korán virágzó csonthéjasunk, és az őszibarack, meggy és cseresznye rügyei is sokfelé megpattantak már. Ekkor érkeztek a hétfői, szerdai és csütörtöki fagyok. A szakirodalom szerint kajszi esetén teljes virágzásban -2,2 Celsius fok a kritikus hőmérséklet, -2,9 foknál 10%-os kár, míg -5,6 foknál 90%-os kár valószínű. A sziromhullás/terméskezdemény fázisában -0,8 Celsius foknál kezdődik a kár, és -4,4 fok esetén már 90%-os.

 

Őszibaracknál a zöld bimbós állapottól a virágzás kezdetéig tartó fázisban -2 és -3 fok a kritikus hőmérséklet, teljes virágzásban -2,7 foknál valószínű 10%-os, -4,4 foknál pedig már 90%-os kár. Ezek az értékek azonban nagyban függenek a fajtától és a kritikus hőmérséklet fennállásának időtartamától is.

 

Az őszi kalászosok a bokrosodás fenológiai fázisában járnak. A csapadékos október miatt későn vetett, fejletlenebb búzaállományoknak és a repcének továbbra is igen nagy szüksége lenne esőre. Tavaly ilyenkor igen hasonlóan alakult időjárásunk, hideg volt és akkor is kiszáradt a talajok felszín közeli rétege. Az aszályos időben nem hozott elegendő oldalhajtást a repce, így a termésátlagok elmaradtak a kívánatostól. Eközben a keleti országrészben a februárban és márciusban tartósan belvizes foltokban a vetés sokfelé kipusztult.

 

A folytatásban lassan melegszik az idő, vasárnaptól országszerte megszűnnek az éjszakai fagyok. De továbbra is sokfelé zavarja majd napközben erős szél a növényvédelmi munkákat. A jelenlegi számítások szerint kedden hajnalban éri el térségünket délnyugati irányból az a frontrendszer, ami több fokos lehűlést és 6 mm-es, országos csapadékot hozhat.