fbpx

Haldoklik a német söripar

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 09.

Nem kezdődik jól az év a német söriparnak. A statisztika szerint februárt (is) negatív rekorddal zárták: 20 százalékkal kevesebb sör fogyott a belpiacon, mint egy évvel ezelőtt, a külpiacokon pedig 25 százalékos a mínusz.

 

csapolt sor
Nincs vendég, nem fogy a csapolt sör (forrás: andysgetraenke.de)

 

Negyedével esett az eladás

Január és február együttesen csaknem 23 százalékkal kisebb forgalommal zárult Németországban, az exportált mennyiség pedig ennél is nagyobb mértékben, negyedével esett. A belső termelés visszafogott, 900 millió üvegnyi sört nem csapoltak palackokba. Ilyen mértékű visszaesést még soha nem élt meg a német söripar – kommentálja a számokat a Német Sörgyártók Szövetségének élén Holger Eichele. Szerinte a söripar szabadesésben van, amelynek nem látni a végét. A novemberi lezárás óta a csapolt sör piaca teljes egészében összeomlott. Nem működnek azok a kocsmák, szórakozóhelyek, ahol a hordók tartalma kiürülhetne. Az újratöltés leállt, a dolgozók vagy Kurzarbeit keretében várnak munkára, vagy el is bocsátották őket. Minél inkább függött az adott sörfőzde a vendéglátó- és rendezvényipartól, annál sötétebbek most a kilátásai.

 

Sokat láttak, de ilyet még nem

A sörfőzdék helyzete kétségbeejtő, pedig ezek a jellemzően családi vállalkozások már hat-hét generáción át folytatják ezt a tevékenységet, világháborúkat és gazdasági világválságokat éltek túl, de most a koronaválság padlóra küldi őket. „Az ágazat extrém módon függ a vendéglátóipar teljesítményétől, így most, ha nem kap azonnal segítséget, tönkre megy. Sajnálatos, hogy az egyes tartományok mennyire nem találtak eddig megoldást a kialakult helyzetre” – fogalmazott a szövetség elnöke, aki az eddigieknél hatékonyabb kormányzati közbelépést sürget az ágazat túlélése érdeklében.

 

A hazai sörpiacról lásd Fórián Zoltán írását itt.