fbpx

Legyen istállótrágya a szármaradványokból!

Írta: - 2023 március 24. -Hirdetés

A klíma- és energiaválsággal kapcsolatosan világszerte felértékelődtek a növényi tápanyag-utánpótlást biztosító mikrobiológiai megoldások, amelyek működése klímasemleges, a készítmények előállítás pedig nem függ a földgáz árától.

A mezőgazdaság mindenhol

Az ideális mikrobiológiai készítmények képesek:

  • a levegő nitrogénjét megkötni,
  • a talajban kötött formában jelenlévő foszfort mobilizálni,
  • a talaj szárazságtűrését javítani.

A Biovéd 2005 Kft. a fenti feladatok végrehajtására három baktérium készítményt fejlesztett ki:

  • a Bacillus megaterium hatóanyagú megaN csávázószert,
  • a Bacillus mojavensis hatóanyagú, posztemergens kijuttatású titaN-t,
  • és a Bacillus licheniformis hatóanyagú mIKRo-CELL szárbontó készítményt.

Jelen cikk a Bacillus licheniformis hatóanyagú mIKRo-CELL szárbontó készítményt mutatja be, amelynek elsődleges hatásmechanizmusa a szármaradvány energiájából történő nitrogénkötés. A mIKRo-CELL nem csak lebontja és újrahasznosítja a szármaradványokat, de az elhalt növényi maradványok bontása során a cellulózban raktározott energia segítségével pótlólagos nitrogénkötést is végez. A Bacillus licheniformis sikeres, mindenütt elterjedt cellulózbontó mikroorganizmus. Sikerének titka, hogy egyrészt kiváló cellulózbontó, másrészt képes a nitrogénkötésre is, így a „kettő az egyben” alapon sokkal hatékonyabb, mint a többi lebontó szervezet.

Szakmai körökben általános az a gondolat, hogy az istállótrágya hiánya a magyar mezőgazdaság egyik Achilles sarka, ezért kell olyan sok műtrágyát és növényvédő szert használni. Hogy megértsük a mIKRo-CELL Bacillus licheniformis hatóanyagának jelentőségét, tudnunk kell, hogy ez a baktérium jelen van a kérődzők bendőjében, segíti azok emésztését, majd meghatározó szerepet játszik a trágyaérés folyamatában. A Bacillus licheniformis baktérium ugyanakkor a komposztálás hajtóereje is. Ha a mIKRo-CELL szárbontó készítményt használjuk a tarlón, nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy az állattartást átugorva, a szántóföldön közvetlenül a tarlómaradványt alakítjuk át „istállótrágyává”. A mIKRo-CELL szárbontó készítmény által nyújtott rendszer tehát hasonlít az istállótrágya képződésére, állatok és istálló nélkül, pusztán az ott is működő legfontosabb baktérium felhasználásával. Szántóföldön a mIKRo-CELL készítménnyel lepermetezett, ill.  beoltott tarlómaradvány esetében a „trágyaérésre” viszonylag sokat kell várnunk, mert a talaj nedvességtartalmának és hőmérsékletének megfelelőnek kell lennie a Bacillus licheniformis baktérium hatékony működéséhez. Búzatarló esetén mérsékelt eredmény már októberben érzékelhető, de kukorica szárbontás esetén csak a rákövetkező nyár elejére várható a látványos hatás. A szántóföldi lassabb működés ellenére az eredmény hasonlít az istállótrágya kijuttatásához, több nitrogén és több humusz lesz az eredmény.

Logikusan merülhet fel a kérdés, miért kell a mIKRo-CELL szárbontó készítményt mesterségesen kijuttatni, hisz egy nagyon hatékony, a környezeti viszonyokhoz jól alkalmazkodó, és a bendőkben és a trágyában is mindig jelenlévő baktériumról van szó? Egyszerűen azért, mert nagy eséllyel nincs jelen a szántóföldön. Ennek oka egyrészt az istállótrágyázás hiánya, másrészt a nitrogén műtrágyázás negatív mellékhatásaként a talajokból eltűnnek a hasznos nitrogénkötő baktériumok, amelyek az eredeti, természetes állapotban a nitrogént szolgáltatták a növényeknek. Helyüket kevésbé hasznos vagy éppen káros baktérium fajok foglalják el.

A mIKRo-CELL készítmény legfontosabb tulajdonságai:

  • Biztonságos hatóanyag. A Bacillus licheniformis faj szerepel az EU biztonságos mikroorganizmus listáján. Állati probiotikumok hatóanyaga is.
  • Felgyorsítja a szármaradványok lebontását, ezzel megakadályozza a kórokozók, mint például a Fusarium fennmaradását és szaporodását. A kórokozók életterének szűkítésével segíti a forgatás nélküli talajművelés megvalósítását.
  • A cellulóz energiájának felhasználásával nitrogént köt a levegőből, természetes nitrogén pótlást biztosít, így kevesebb műtrágya felhasználására van szükség.
  • Feltárja a szármaradványban lévő tápanyagokat.
  • A talajban kötött formában lévő foszfort a növények számára felvehető formába alakítja át.
  • Fokozza a humuszképződést a talajban.
  • Hatóanyag tartalma legalább 1.6 x 109 CFU/g Bacillus licheniformis baktérium.
  • Nedvesíthető por formulázás.
  • Kijuttatása után nincs azonnali bedolgozási kényszer.
  • Hosszú eltarthatósági idő, nincs szükség hűtött tárolásra.

Baktérium hatóanyagot általában csak különleges alkalmazás-technológiákkal tudunk hatékonyan alkalmazni. Ennek oka, hogy a talajban eredendően óriási mennyiségű baktérium van jelen. A kijuttatott hasznos baktériumunknak meg kell birkóznia egy nagyjából 10.000-szeres konkurens baktérium populációval, amit csak megfelelően célzott kijuttatás-technológiával tudunk áthidalni. A szárbontáskor a térbeli előny megszerzéséhez a tarlómaradványra közvetlenül kell permeteznünk a készítményt, ezzel mintegy beoltjuk a tarlót.

Szakirodalmi adatok alapján (https://doi.org/10.1186/s12934-018-0934-7) a Bacillus licheniformis szárbontó készítmény alkalmazása a posztemergens alkalmazású titaN-hoz hasonlóan nagy valószínűséggel javítja a talaj páramegkötő és vízmegtartó képességét, így elősegíti a növények aszálytűrését. A hatás azoknak a biológiai felületaktív és emulzióképző poliszacharidoknak köszönhető, amelyeket a baktérium termel elsősorban azért, hogy elzárja magát a levegő oxigénjétől, miközben a levegő nitrogénjét alakítja át a növény számára is felvehető nitrát és nitrit sókká. Ebben az esetben a szármaradvány darabkák körül zajlik le a nitrogénkötést és a talaj vízgazdálkodásának javulását eredményező folyamat.

A szalma, ill. szár előállítása is pénzbe kerül, és nem egy szükséges rossz, hanem potenciális tápanyag a következő növénykultúrának. A mIKRo-CELL hatására nem csak a szalma fog „eltűnni” a területről, és nem csak a szalmában tárolt tápanyagok szabadulnak fel, de a cellulóz energiájának felhasználásával a Bacillus licheniformis hatóanyag nitrogént köt a levegőből, természetes nitrogén pótlást biztosít, így kevesebb műtrágya felhasználására lesz szükség. A Bacillus licheniformis tevékenysége közben a talajban kötött foszfor is mobilizálódik, és a talaj aszálytűrést elősegítő tulajdonsága javul. A Biovéd új nitrogénkötő baktérium termékei esélyt adnak arra, hogy kiegyenlítsük a műtrágya áremelkedés negatív hatását. A természetes nitrogén körforgás újraindításával úgy tudunk megfelelni az EU, de még inkább az utánunk jövő nemzedékek elvárásainak, hogy a terméseredmények ne csökkenjenek, illetve a növénytermesztés jövedelmezősége javulhasson.

A mIKRo-CELL készítmény laboratóriumi vizsgálatával kapott eredmények:

mIKRo-CELL hatása, grafikon
1. ábra: mIKRo-CELL természetes talajra gyakorolt hatása

A széntranszformációs tesztben a mIKRo-CELL természetes talajra gyakorolt hatását vizsgálták. A mIKRo-CELL készítményben található baktérium törzs nitrogén kötésével segítette a talaj természetes baktérium közösségét a hozzáadott cukor fokozottabb lebontásában. Az eredmény 1%-os hibahatárral megbízható. A Bacillus licheniformis nitrogénkötése javítja a többi talaj mikroorganizmus életfeltételeit is.

mIKRo-CELL hatása, grafikon
2. ábra: mIKRo-CELL cellulóz bontó képessége

A mIKRo-CELL készítménnyel beoltott talajban a cellulózbontás hatékonysága jelentősen nőtt. Az eredmény 1%-os hibahatárral megbízható.

mIKRo-CELL hatása, grafikon
3. ábra: mIKRo-CELL tarló bontása

A mIKRo-CELL készítménnyel beoltott talajban a szármaradvány bontás hatékonysága jelentősen nőtt. Az eredmény 1%-os hibahatárral megbízható.

A mIKRo-CELL készítmény szántóföldi demonstrációs vizsgálatai során kapott eredmények:

mIKRo-CELL hatása, grafikon
4. ábra: mIKRo-CELL búza tarlókezelés hatása a rákövetkező repcére

A Lippó határában végrehajtott demonstrációs kísérletben búza tarlót kezeltek. A mIKRo-CELL kezelés hatására a talaj nitrogén- és humusztartalma jelentősen nőtt. A magasabb nitrogén és humusztartalom hatására a repce utóvetemény növekedési paraméterei javultak. Az eredmények 5%-os hibahatárral megbízhatóak.

mIKRo-CELL hatása, grafikon
5. ábra: mIKRo-CELL búza tarlókezelés hatása a rákövetkező búzára

A Görcsöny határában végrehajtott demonstrációs kísérletben búza tarlót kezeltek. A mIKRo-CELL kezelés hatására a talaj nitrogén tartalma jelentősen nőtt. A magasabb nitrogén tartalom hatására a búza utóvetemény növekedési paraméterei javultak. Az eredmények 5%-os hibahatárral megbízhatóak.

Innovatív kereskedelmi üzletágunk a 2023 évben kezdi el értékesíteni a mIKRo-CELL mikrobiológiai készítményt, szaktanácsadói csapatunk készen áll az újabb kihívásokra. Szakmai kérdésekben forduljon az IKR Agrár Kft.-hez, keressék a területen dolgozó kollégákat, kérjenek ajánlatot a termékek vásárlásához.

Területi képviselők országos lefedettséggel várják a megkeresést: www.ikragrar.hu/kapcsolat

Zsiga Ákos

IKR