fbpx

Érdekes, új mezőgazdasági gépek a CES 2023 kiállításon

Írta: MezőHír-2023/03. lapszám cikke - 2023 március 24.

A világ egyik legrangosabb technológiai kiállításán egyre nagyobb területen mutatkoznak be az új, innovatív fejlesztésű mezőgazdasági eszközök. Az agrárvonatkozású gépekből, technológiai újdonságokból válogatva, a teljesség igénye nélkül mutatunk be néhányat.

A CES®-ről

A CES® (Consumer Electronic Show) magyarul Fogyasztói Elektronika Kiállítás a világ egyik legrangosabb technológiai kiállítása, amelyet az amerikai CTA® (Consumer Technology Association, magyarul Fogyasztói Technológiai Szövetség) működtet. A CES 1967 óta évente kerül megrendezésre, idén 2023. január 5–8. között Las Vegas adott otthont a kiállításnak. A rendezvényen a mobil hardvertől a számítógép-kiegészítőkön, az elektronikus játékokon, a tévéken, a képrögzítő eszközökön, a háztartási gépeken, az energiaellátáson, az 5G-technológiákon, a robotikán, az IoT-n és AI-n át a kiberbiztonságig, az autótechnikáig, az agrár- és élelmiszeriparig bezárólag új termékek bemutatására került sor.

Ebben az évben 3200 kiállító vett rész a rendezvényen, és 28 kategóriában versenyezhettek a „CES 2023 Innovációs Díj” elnyeréséért. A díjakat iparági szakértőkből álló zsűri ítélte oda, akik az innováció, a műszaki bravúr, a funkcionalitás, az esztétika és a dizájn alapján bírálták el a termékeket.

AGRIST L automata paprikabetakarító robot
1. kép. AGRIST L automata paprikabetakarító robot (forrás: ces.tech/innovation-awards)

Agrist automata paprikabetakarító robot

A japán székhelyű AGRIST Inc. robotikavállalat automata paprikabetakarító robotja innovációs díjat kapott (1. kép). Az „L” nevű robot vezetékeken lóg, lehetővé téve, hogy az üvegházban könnyen mozogjon. A robot több kamerát és mesterséges intelligenciát használ a betakarításra kész paprikák azonosítására, valamint a pontos megfogásra és vágásra. A robot egy szalag segítségével vágja le a paprikát a növényről, kettős vágási módszert alkalmazva: először elválasztja a paprikát a paprikatőről, majd lerövidíti a szárat, hogy csökkentse a csomagolási sérüléseket.

John Deere ExactShot

A John Deere korábban hagyományos mezőgazdaságiszerszám- és -gépgyártó volt, de manapság a továbbfejlesztett vállalkozás a mesterséges intelligenciát (AI), a szenzortechnológiát, az automatizált és robotgépek új generációját kínálja a mezőgazdaság számára. A vállalat az ExactShot új ültetési technológiát és a hozzá tartozó gépészeti robotmegoldást a CES 2023 kiállításon mutatta be (2. kép).

Az ExactShot alkalmazásának segítségével több mint 60%-kal mérsékelhető az ültetés során szükséges indító műtrágya mennyisége. Az ExactShot megoldás egy érzékelővel érzékeli az egyes magvak talajba kerülését, és ezt követően egy robot meghatározott mennyiségű folyékony műtrágyát, körülbelül 0,2 ml-t szór a vetőmagra. Az új technológia a szenzorok és a robotika segítségével precízen a talajba ültetett magokra helyezi a szükséges indító műtrágyát, így elmarad a műtrágya teljes magsorba juttatása. Az igen jelentős műtrágyamennyiség megtakarítása mellett a gyomnövekedés mértékének lecsökkentése is további előnyként jelentkezik.

John Deere ExactShot technológia
2. kép. John Deere ExactShot technológia az indítóműtrágya elhelyezésére (forrás: agweb.com/news/machinery)

John Deere elektromos markológép

A John Deere nemrég ígéretet tett arra, hogy 2026 végére közel két tucat teljesen elektromos üzemű gépet fog gyártani. Az ígéret teljesítése érdekében a JD többségi tulajdont szerzett az osztrák Kreisel Electric cégben, amely kitűnő képességű merülőhűtéses akkumulátorokat gyárt. A CES 2023 kiállításon bemutatták a John Deere 145 X Tier elnevezésű, közepes méretű, teljesen villamos üzemű markológépet (3. kép). A markológép nagy teljesítményű Kreisel akkumulátort használ.

John Deere
3. kép. John Deere 145 X Tier teljesen villamos üzemű markológép (forrás: ces.tech/innovation-awards)

John Deere 8R autonóm traktor

Az egy évvel ezelőtt bemutatott John Deere 8R 410 autonóm robottraktort az idén is kiállították (4. kép). A John Deere 2021-ben felvásárolta a Bear Flag Robotics agrártechnológiai vállalkozást, amelynek szabadalmaztatott mesterséges intelligencia technológiájával és automatizálási rendszerével a meglévő traktortípusok utólag is robotizálhatók. A John Deere 8R 410 autonóm traktor 6 pár sztereó kamerával rendelkezik, amelyek 360 fokos akadályérzékeléshez és távolságszámításhoz szükséges adatokat szolgáltatnak. A kamerák által szolgáltatott képeket, adatokat öntanuló mesterséges intelligencia alkalmazásával a számítógép kiértékeli, és a GPS-helymeghatározással összevetve utasítást küld a traktor járószerkezetéhez a haladás vezérlésére vagy az akadály kikerülésére. A gazdálkodónak csak a szántóföldre kell kivinni a gépet, és a robotvezérlés beállítása után el is hagyhatja a vezetőfülkét, vagy bent ülve bármikor visszaveheti a gép vezetését.

John Deere
4. kép. John Deere 8R 410 autonóm traktor (forrás: ces.tech/innovation-awards)

Herbicide GUSS autonóm robot permetezőgép

A CES 2023 kiállításon a kaliforniai székhelyű startup GUSS Automation vállalat bemutatta az általa gyártott „Herbicide GUSS” elnevezésűrobotpermetezőt (5. kép). A négykerék-meghajtású és -kormányzású, dízelmotoros jármű a gyümölcsösök fasorai között szelektíven végez gyomirtószer-kijuttatást, állítható magasságú és szélességű permetezőkereteken keresztül. A gép 7,2 méter hosszú, 1,9 méter magas, 2,5 méter széles (összecsukott keretekkel), és 2271 literes rozsdamentes tartállyal rendelkezik. A Herbicide GUSS permetező mozgását GPS, LiDAR és egy optikai kamerarendszer vezérli, kombinálva a gyümölcsös előre programozott számítógépes térképével.

A robotpermetező további érzékelői lehetővé teszik a sorok, valamint a fák közötti egyedi gyomok észlelését, így csak szükség esetén juttat ki gyomirtó szert. A Herbicide GUSS robotpermetezőt emberi kezelő is figyelemmel kíséri és vezérelheti a laptopján, ezért autonóm gép is. Egy kezelő egyszerre akár nyolc különálló, mobilhálózatra csatlakoztatott járművet is könnyen nyomon követhet. Probléma észlelésekor a kezelő a helyszínre érkezve speciális mellényt vesz fel, amely vezeték nélkül kommunikál a járművel, és megakadályozza a gép elmozdulását vagy a gyomirtó szer kipermetezését.

robot
5. kép. Herbicide GUSS autonóm robot permetezőgép (forrás: newatlas.com/robotics)

robot
6. kép. Meropy gyártmányú, SentiV elnevezésű felderítőrobot (forrás: meropy.com/en/robot)

Meropy SentiV felderítőrobot

A CES 2023 kiállítás ismét ideális alkalom volt az induló kisvállalkozások bemutatkozására, mint például a mezőgazdaság területén a francia Grenoble-i Meropy startup számára. A fiatal vállalkozás „SentiV” elnevezéssel bemutatott egy könnyű felderítőrobotot (6. kép). A kis gép önállóan, autonóm módon mozog a szántóföldeken, átvizsgálja a növényzetet és a talajfelszínt is. A robot részletes adatokat tud nyújtani a parcelláról, képes érzékelni a növények tápanyag- és vízszükségletét, és azonosítani tudja a biológiai veszélyeket, valamint nyomon követi a növények növekedését, optimalizálja a fenotipizálást. A robot közel 50 hektárt képes bejárni egy nap alatt. Egyedi kerékrendszer-kialakításával el lehet kerülni a talaj és a növény káros taposását.

SZERZŐ: DR. VARGA VILMOS NY. OKL. GÉPÉSZ- ÉS VILLAMOSMÉRNÖK