fbpx

Fiatalok kiegészítő területalapú támogatása

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 24.

Az új támogatási rendszerben is kaphatnak a fiatalok kiegészítő támogatást a területalapon járó alapkifizetés mellé, méghozzá a korábbinál jóval nagyobb területre és nagyobb összegben. Van azonban pár speciális feltétel, aminek meg kell felelni hozzá.

fiatal gazda
Van némi tapasztalat, de még nem igényelt területalapút? Itt a nagy lehetőség! (fotó: Horizont Média)

Az I. pilléres fiatalgazda-támogatás a fiatal mezőgazdasági termelők indulását könnyíti meg, tekintettel arra, hogy a gazdálkodás megkezdése jellemzően magas költségekkel jár, emellett az induló gazdaságok hitelképessége is csekély. A hangsúly az „induláson” van: az alaptámogatási kérelmét első alkalommal benyújtó termelőnek a mezőgazdasági tevékenységet rövid idővel a kérelem benyújtása előtt kell megkezdenie.

Induló fiatal gazda

Induló fiatal mezőgazdasági termelőnek minősül az, aki az egységes kérelem benyújtásának napján legalább 18 éves és 40 évnél nem idősebb természetes személy, vagy egy fiatal mezőgazdasági termelő tényleges ellenőrzése alatt álló jogi személy, aki a mezőgazdasági üzem vezetőjeként először hoz létre mezőgazdasági üzemet, és korábban még nem adott be egységes támogatási kérelmet. Az önálló őstermelők, az egyéni vállalkozók és a jogi személyek esetében a tevékenység megkezdésének időpontja könnyen meghatározható, az őstermelők családi gazdaságának a helyzete viszont összetettebb. Abban az esetben, ha az igénylő nem önállóan, nem saját kockázatra végezte a tevékenységét, és nem ő az üzem vezetője, akkor feltételezhető, hogy ténylegesen újonnan kezdte a gazdálkodását.

Bár még nem adott be egységes kérelmet az induló gazda, valamilyen mezőgazdasági ismerettel/tapasztalattal rendelkeznie kell a támogatás elnyeréséhez. Mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettséggel kell rendelkeznie, vagy igazolással arról, hogy minimum 2 éves szakmai gyakorlata van egy üzem dolgozójaként. Az Agrárkamara és Agrárminisztérium közös kiadványában konkrét példákat is tálálunk a tevékenység megkezdésének időpontjára.

5 éven át jár, akár 40 éves kor felett is

A támogatást a 18. évet betöltött és a 40. évet még be nem töltött, természetes személy igényelheti 5 éven át, még akkor is, ha az első igénylés óta betöltötte a 40. életévét. Azaz, ha egy gazdálkodó 38 évesen igényli először a támogatást, akkor az öt évig jár neki egészen 42 éves koráig, vagy 2027-ig, amikor véget ér ez a támogatási ciklus.

Mennyi a támogatás? És a „régi” fiataloknak?

Évente 18.690.804 euró jut a fiatalok kiegészítő alaptámogatására. Az egy főre eső összeg a kérelmezők számától függ, hektáronként 157 euróra becsülhető, ami a korábbi összeg több mint kétszerese, miközben a korábbi 90 hektáros területi határt is 300 hektárra emelték. A 2023 előtt a támogatásba belépő, de az 5 éves időtartamot még le nem töltött fiatal gazdák a fennmaradó támogatási éveikben szintén erre a magasabb összegre lesznek jogosultak.

Lásd a részleteket a fentebb hivatkozott linken az AM és a NAK közös kiadványában.