fbpx

64 százalékot drágult a kukorica, de már itt a fordulat

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 01.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 71,8 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica március harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 64 százalékkal múlta felül. A drágulás mértéke elképesztő, a piac szerint nem is tartható fent ez az árszint.

 

kukorica raktar
Aranyszínű, aranyat érő szemek (forrás: Horizont Média)

 

Készletcsökkenésre van kilátás

Brazília a tervezett terület 98%-án befejezte a másodvetésű safrinha kukorica vetését. Ez a szokásosnál későbbi munkazárást jelent. A heves esőzéseknek köszönhetően a növények állapota egyelőre jó, de a későn földbe került állományok nem biztos, hogy a tenyészidőszak végén is elegendő nedvességet találnak a talajban – írja a GrainTrade. A 2021/22-es gazdasági év globális zárókészletének változását csak a franciák érzik pozitívnak, a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) és az amerikai elemzők (USDA) 4-5 százalékos készletzsugorodással számolnak a betakarítást követően. Igaz, a franciák eleve16 százalékkal kevesebb kukorica létezésével kalkulálnak a világban, mint az amerikaiak – derül ki a NAIK AKI legfrissebb piaci jelentéséből. Úgy tűnik, mintha a kukorica drágulásának semmi sem szabhatna gátat. A végtelenségig azonban mégsem nőhetnek az árak.

 

Az ó- és az új termés ára mégis szelídül

A kukoricaárak a várható készletzsugorodás ellenére csökkentek a világpiacon. Ez az exportaktivitás lassulásával magyarázható, elsősorban az amerikai kikötőkben. A dollár devizapiaci erősödése, az argentínai betakarítás kezdete és Kínában az afrikai sertéspestis új eseteinek felfedezése egyaránt lefelé mozgatta az árakat. A GrainTrade szerint a bőségesnek ígérkező búzatermésnek is van árleszorító hatása a kukoricára.

Az USA-ban megtermelt kukorica májusi exportára 9 dollárral 246, a július–szeptemberi szállítású 2-6 dollárral 245–248 dollár/tonnára csökkent. Ezzel egy időben Ukrajnában 7 dollárral volt alacsonyabb a májusi szállítású termény ára (FOB, 263 dollár/tonna), a július–szeptemberi szállítmányokkal pedig 269–273 dollárért (–5-6 dollár) kereskedtek. (De még mindig 6 százalékkal magasabb áron, mint a búzával! – a szerk.) Bulgáriában és Romániában a kukorica május–szeptemberi exportára egyaránt 6 dollárral csökkent, 265–270 dollár/tonna volt március 11-én. Franciaországban 4-4 dollárral mérséklődött (270–276 dollár/tonnára) a termény május–szeptemberi kiviteli ára (FOB) ugyanekkor.

 

kukorica jegyzése parizs

 

A Budapesti Értéktőzsdén a takarmánykukorica jegyzése júliusra éri el a csúcsértéket 76,3 ezer forinttal tonnánként, majd az új termés novemberi és a decemberi árát egyaránt 60 ezer forintra becsüli a piac (március 26-án).

 

Legutóbb március elején elemeztük a kukorica piacát ebben a cikkben: Minden gabonát felemelhet, de magával is ránthat a kukorica.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina