fbpx

Itt a szárítós, terménytárolós pályázat tervezete – Frissítés!

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 01.

A tervezet véglegesnek tekinthető, mivel a gyakorlatban egy munkanapot és a „húsvéti szünetet” hagyták meg a társadalmi egyeztetésre. Változás tehát nem várható a szövegben. És bár csak augusztusban nyílik az első pályázati ablak, idejében kezdjünk el készülni rá, mert ez egy sok számolást és igazolást igénylő kiírás! Pályázónként 100 millió-egymilliárd forint a tét.

 

termenytarolo
A tároló, a szárító és a rakodó is támogatható egymilliárdig (Forrás: Horizont Média)

 

Ezekre a célokra ennyi pénz

A mezőgazdasági üzem gazdasági teljesítményének javítása címén 36 milliárd forintos keretösszeggel különítettek el forrást, képzés címén további 10 milliárdot, energiahatékonyság javítása címén pedig újabb 4 milliárdot lehet lehívni a beruházásokhoz. Ez összesen 50 milliárdos keretösszeget jelent. Pályázónként 100 millió-egymilliárd forint kérhető, legfeljebb 50 százalékos támogatási intenzitással. A szükséges összeg másik felét a beruházó maga kell hogy előteremtse. A megítélt támogatás fele előlegként lehívható.

A pályázatban az „A” célterület a terménytárolók, tisztítók és kapcsolódó technológiák beszerzését és felújítását célozza. A „B” célterület az energiahatékonyság javítását és a megújuló energiák kiépítését támogatja. A projekt keretében telepi infrastruktúra-fejlesztés is támogatható, ahogy a termény minőségvizsgálatához szükséges eszközök beszerzése is. Építhető egy 50 négyzetméternél nem nagyobb kezelőhelyiség, beépíthető vagy felújítható egy hídmérleg, és vásárolhatunk anyagmozgatást szolgáló rakodókat. Traktort, teherautót és használt gépet nem lehet vásárolni a pályázat keretében.

Ha valaki energiahatékonyság-javításra pályázik, akkor minimálisan 10%-os, igazolt javulást várnak el tőle. Ennek a legegyszerűbb módja az épület meglévő és korszerűsített állapotára vonatkozó energetikai tanúsítvány, utóbbihoz előzetes kalkulációkat kell végeztetni, majd a végső állapot szerint is igazolni a hatékonyságjavulást. Ha csak egy gépészeti alrendszert érint a felújítás, akkor elegendő az éves fajlagos (négyzetméterre vetített, primer energiában kifejezett) energiafogyasztás 10%-os csökkenését igazolni. Figyelem, a projekt eredményeképp megtermelt villamos energia hálózatba történő értékesítése engedélyezett, de az értékesített energia mennyisége a fenntartási időszak évei alatt (5 év) nem lehet több, mint a telep által vásárolt energia mennyisége.

 

ŐCSG-k, CSMT-k is pályázhatnak

Csak azok pályázhatnak, akiknek az üzemmérete meghaladja a 6000 STÉ-t. (A 2010. évi STÉ-adatok alapján 275,25 forint/euró árfolyammal számolva). A tervezet rendelkezik az ŐCSG-k és a CSMT-t üzemméret-számításáról is. Előbbi esetén a támogatást igénylő nevén lévő földek és állatok a lényegesek, utóbbi esetén a társasági tagok legalább felének kell igazolnia a 6000 STÉ-t. Fontos, hogy minden esetben a lezárt üzleti év bevételének legalább fele mezőgazdasági tevékenységből kell hogy származzon.

 

Kik vannak előnyben?

Nagyon sok pontot kap az, aki 10%-nál nagyobb energiahatékonyság-javítást vállal, főként, ha mindezt megújuló energia bevonásával tervezi. Akár a kapható 40 pontból 30-at is elérhet így. Ennél egy fokkal könnyebb azt a 8 pontot begyűjteni, ami a dolgozók egészségének vagy a környezet védelméért jár (por-, zajvédelem, biológiailag lebomló tisztítószerek, rovarcsapdák stb.). A legtöbbet mégis az üzleti terv minősége nyom a latban (60 pont). Ez egy sok számolást, alapos átgondolást igénylő pályázat!

 

A tervezett pályázati ablakok:

Első szakasz: 2021. augusztus 2.– 2021. augusztus 15.

Második szakasz: 2021. augusztus 16.– 2021. augusztus 29.

Harmadik szakasz: 2021. augusztus 30. – 2021. szeptember 12.

Negyedik szakasz: 2021. szeptember 13. – 2021. szeptember 26.

 

A projekt megvalósítását csak a kérelem benyújtását követően lehet megkezdeni (saját felelősségre). A befejezésre a támogatói okirat hatályba lépését követő 24 hónap alatt van lehetőség. A pályázat tervezetét itt találja (mellékletek nélkül).

 

A többi várható pályázat ütemtervét és keretösszegét itt találja.

 

Frissítés: A megjelent pályázatban a tervezethez képest felére csökkentették a megpályázható támogatás minimumát, azaz 50 millió forint az igényelhető legkisebb összeg.