fbpx

Videón a világ első napelemes vető- és gyomirtó robotja

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 21.

Két év alatt megtérül, növeli a hozamot, kíméli a talajt és a gazda pénztárcáját. Forradalmi eszköz a dánoktól.

Repcevetéstől gyomirtásig

A FarmDroid FD20 a világ első teljesen automata robotja, ami a vetésről és a mechanikus gyomirtásról gondoskodik. A két dán fejlesztő alkotta droid 2020 tavaszán több mint 1500 hektáron vetett és gyomlált Európa nagy részén. A nagy precizitású, napelemes hajtású FD20-as GPS-jellel megjelöli a vetett növények elhelyezését a vetésnél, majd mechanikus gyomirtást végez a sorok között és a sorokban. Nemcsak kiskultúrákról (például spenót, kelkáposzta, virágmag) van szó, hanem cukorrépa, takarmányrépa, hagyma és repce vetéséről és gyomirtásáról. A vetési precizitás révén a termény környezete közelről gyomtalanítható, így minimálisra csökkenthető vagy megszüntethető a kézi vagy vegyszeres gyomirtás. A gép meghajtásához 4 (1,6 kWh-s) napelem termel energiát az akkumulátorcsomagnak, így akár 24 órás napi CO2-semleges működést biztosít.

800 kiló, milliméteres pontosságú

A droid mindössze 800 kilós, így jelentősen kisebb terhelést jelent a talajszerkezetre, mint a többtonnás hagyományos erőgépek. Úgy fejlesztették ki, hogy képes legyen az említett különféle növénymagok kezelésére, így nem kell eltérő adaptereket használni. A biztonsági beállítások révén ráadásul valóban lehet hagyni egyedül dolgozni: automatikusan leáll, és értesíti a gazdát, ha bármi eltér a beállításoktól. Speciális képalkotó és -elemző technikára sem volt szükség, mert nem kamerák vagy érzékelők azonosítják a gyomot, hanem a GPS-alapú vetési precizitásból eredő tájékozódás (a sorok között, a palántától 5 mm-en belül, a sorban 20 mm-en belül dolgozik).

Növeli a hozamot, és hamar megtérülhet

Mivel megszünteti vagy jelentősen csökkenteni a fárasztó és időigényes kézi gyomirtás szükségességét, volt farm, ahol 2 év alatt megtérült. A tapasztalatok szerint jelentősen hozzájárul a hozamnövekedéshez: volt, ahol a felhasználók 40-60 százalékkal több cukorrépát takarítottak be a precíz vetés és a gyomirtás hatékonysága révén. A jelenlegi hatsoros FD20 ára szűk 60 ezer font (27 millió forint).

(Illusztrációk: Farmdroid/YouTube)