fbpx

OROS SUN+CHOP – betakarítás és szárzúzás egy menetben

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 16.

A Linamar Hungary Zrt. OROS divíziója közel 50 éves gépgyártói tapasztalattal kínálja 2015-ben bevezetett OROS SUN+CHOP szárzúzós napraforgó betakarító adapterét, amely a mechanikus szárzúzónak köszönhetően különböző állományú napraforgó betakarítását és optimális szárzúzását teszi lehetővé egy menetben.

 

 

Mindemellett kizárt a szemveszteség, ezzel is maradéktalanul eleget téve a gazdák elvárásainak.

Az adapter üzemelési tapasztalatairól kérdeztük dr. Borda Béla okányi gazdálkodót, aki 200 ha napraforgót takarított be egy 6 soros OROS SUN+CHOP napraforgó adapterrel 2015-ben.

– Milyen elhatározásból választotta az OROS SUN+CHOP szárzúzós betakarító adaptert?

– Ami engem lenyűgözött, az ár-érték arány és a jól átgondolt műszaki megoldások. Gondolok elsősorban a szárzúzó védelmét szolgáló csúszótalpra, illetve a magasabb napraforgó-állományokban is úgy tudok dolgozni vele, hogy minimális tarlót hagyjon maga után. Így egy munkamenetben 2 munkaráfordítást tudok megoldani. Másodsorban a megjelenése miatt, mert az ígéreteknek megfelelően teljesen a Claas kombájnunkra volt alakítva, mind a felszerelhetősége, mind a festése.

– A gyár ajánlása szerint minimális a szemveszteség. Eleget tesz-e az OROS SUN ezen ígéreteknek, illetve ön elégedett-e a betakarítás sebességével és minőségével?

– Teljesen. Nem tudunk rá semmi rosszat mondani. Nincs szemveszteség, és a zúzórendszer is az ígéreteknek megfelelően teljesít, miközben könnyű a kezelhetősége. Nincs szükség napi karbantartásra. Egyedül az éves, téli időszak előtti karbantartást igényli, hogy az állásidő alatt ne rozsdásodjon meg, így az élettartama akár az eredeti duplájára nő.

– Meglévő tapasztalatai birtokában ajánlaná-e másoknak az OROS SUN+CHOP napraforgó adaptert és a következő beruházása is OROS adapter lesz-e?

– Természeten, ajánlom. Illetve jelenleg egy régebbi OROS kukoricaasztalunk van. Ennek a cseréjén gondolkodunk, ezt váltaná fel egy korszerűbb, OROS CORNADO kukoricaasztal.

Az OROS SUN+CHOP szárzúzójának működéséről kérdeztük Pljesovszki Pál nagyszénási gazdálkodót.

 

– Miért esett a választása az OROS SUN+CHOP szárzúzós napraforgó betakarító adapterre? Beváltotta-e a hozzáfűzött reményeket?

– Korábban konkurens napraforgó-betakarító adaptert használtunk, zúzó nélkül. Az új adapternél szempont volt, hogy szárzúzó rendszerrel rendelkezzen, és a tájékozódás során másoktól gyűjtöttünk információkat. Azért esett a választás az OROS SUN+CHOP szárzúzós napraforgó asztalra, mert az elvárásoknak megfelelően működik a zúzója. A kombájn fülkéjéből, könnyen kezelhető, és ezt a zúzót teljesen fel lehet húzni, így kis napraforgót is lehet vágni vele, ellentétben más gyártók adaptereivel. Amióta szárzúzós napraforgó-betakarítóval dolgozom, több bérvágásra hívtak, így az ára hamar megtérül.

– A szárzúzó rendszer működése mellett mennyire van megelégedve a betakarítás sebességével és a szórással?

– Természetesen függ a terméstől, de a sebessége harmonikus a kombájnéval. Megfelelően rázza a tálcákat, és nem szór.

– Hogyan értékeli a gyár szervizszolgáltatását?

– Nem volt probléma az adapterrel, így nem volt szükség a szolgáltatásra. Egyedül a beüzemelésnél, de akkor is maximálisan segítettek a szerelők.

A pozitív tapasztalatok és vélemények az OROS SUN+CHOP napraforgó-betakarító adapterről a korszerű konstrukciónak köszönhetők. Az eszközt egyszerű felépítés, könnyű kezelhetőség, rázótálcás kivitelezés és mechanikus szárzúzó rendszer jellemzi.

További részletekkel kapcsolatban keressen minket elérhetőségeinken, vagy látogassa meg a gyár www.oros.hu weboldalát, illetve facebook-oldalát.