fbpx

Bogballe-precizitás – aprómag vetéskor is

Írta: Szerkesztőség - 2015 október 13.

 

 

A hazai gazdák jól ismerik, és előszeretettel használják a Bogballe műtrágyaszóróit. A Bogballe csak műtrágyaszórókat és sószórókat gyárt, csak erre a termékkörre koncentrál, amelyet folyamatosan fejleszt, tesztel, ellenőriz, hogy az élvonalban maradjon. Hogy ez a munkájuk eredményes, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1999 óta bármelyik hivatalos szórásegyenletességi teszten is szerepelt, ott a kategóriában nem volt legyőzője.

A Bogballe-nál a precizitás, a lehető legjobbra való törekvés már a legkisebb, L1-sorozatnál is érezhető, hiszen például a táblaszél-szórás funkció az alapfelszereltség része. Szintén az alapfelszereltség része az S-indicator kalibrálóegység, amellyel a kiszórandó műtrágyához (vagy vetőmaghoz) precízen, a munkaszélességnek, a munkasebességnek és a kiszórandó mennyiségnek megfelelően állítható be a hidraulikus nyitású szóró. Igen, hidraulikus, hiszen a Bogballe legegyszerűbb műtrágyaszóróinál is kényelmesen, a traktor fülkéjéből indítható és fejezhető be a szórás.

A Bogballe műtrágyaszórók szórásegyenletességének egyik titka a négyszeres átfedés szórás, tehát egy területre 4 alkalommal juttat ki műtrágyát a szóró, köszönhetően a normál szóráskori különleges, összefelé forgó röpítőtárcsás rendszerének.

A minőség és a tartósság melletti elköteleződést mutatja, hogy a szórólapátok anyaga mangán-acél ötvözet, amely a hagyományos rozsdamentes acélhoz képest háromszor kopásállóbb; a Flexi Coat festés előtt pedig minden alkatrész 7 fürdőn megy keresztül, hogy a festék a lehető legjobban tapadjon a felületen. A lézeres kivágást követően a lemezalkatrészek mindegyike egy Bogballe által szabadalmaztatott csiszológépen megy keresztül, amely minden éles sarkot megszüntet, így jobban tapad a felületükre a festék.

A műtrágyaszórók tartálya egy bölcsőszerű vázba van beültetve, így stabilan, több ponton megtámasztható a tartály, ezért az intenzívebb használat sem viseli meg a kötési pontokat. Idéntől igen népszerű opció az aprómag feltét; ez egy szűkítő a kieresztőnyíláshoz, amellyel igen pontosan kalibrálható a kiszórandó vetőmag mennyisége.

Az L2plus-sorozat nagyobb teherbírással és tartálymérettel rendelkezik; az L1plusz 1600 kg/literjével szemben már 2050 literes tartállyal és 2000 kg maximális terhelhetőséggel rendelkezik. A hajtóműve szintén karbantartásmentes, élettartamra meg van töltve speciális zsírral.

Az L2plus-sorozat már a legnagyobb műtrágyaszórókra is jellemző profi, mangán-acél ötvözetből készült lapátozattal rendelkezik, maximális munkaszélessége 24 m. Az alapgép szabályzása hidraulikus, de lehet számítógépes is, amely esetben a traktor fülkéjéből, Calibrator Icon szabályzó számítógéppel lehet a hektáronkénti kiszórandó mennyiséget állítani. A sebességjel érkezhet a traktor rendszeréről, kerék-jeladóról, vagy sorvezető GPS-ről. A Bogballe együttműködik többek közt a Teejet-tel, így a Teejet Matrix Pro sorvezetők táblavégi automata nyitás-zárást is meg tudnak valósítani, könnyítve a munkát és pontosabbá téve a kijuttatást. Aprómag kiszóráshoz ennél a sorozatnál is ajánlott az aprómag feltét használata a pontos kijuttatáshoz.

Az M-sorozat négy tagból áll: M2base, M2plus, M3plus és M6plus. A base modellek keskenyebb, 240 cm széles tartállyal, míg a plus modellek 290 cm széles tartállyal rendelkeznek. A teherbírásuk 2500-6000 kg közötti, amellyel az M6plus 5550 a világ legnagyobb függesztett műtrágyaszórója. Az M-sorozatú szórók már akár 42 m munkaszélességgel is rendelkezhetnek, amelynek alkalmazásához természetesen megfelelő minőségű műtrágyára is szükség van.

A szabályzás 3-féle lehet: hidraulikus, számítógépes vagy súlymérős számítógépes. Az M-sorozatnál már leginkább a súlymérős számítógépes rendszer keresik a magyar gazdák, mivel tisztában vannak azzal, hogy a nagy értékű műtrágyát nem elég kiszórni a területre, hanem egyenletesen, pontosan kell kijuttatni.

A Bogballe súlymérős műtrágyaszórói menet közben automatikusan kalibrálják magukat, így a kezelőnek mindösszesen a párhuzamos haladásra és a műtrágya utánpótlására kell odafigyelnie. Az M-sorozatú műtrágyaszórók mind elő vannak készítve automata szakaszolásra, amely szakaszolás virtuálisan 8 szakaszból áll, de valójában fokozatmentes, és 24 m munkaszélességtől elérhető, az ék alakú területek precíz, egyenletes műtrágyázása érdekében.

A rendszer Magyarországon már több gazdánál működik, például Teejet Matrix PRO sorvezetővel, amelynek esetében a hozamtérkép-arányos kijuttatás is megvalósítható. Az automata szakaszolás nemcsak külső sorvezetővel, hanem ISOBUS-os rendszerrel is megvalósítható.

Az M-sorozatú műtrágyaszórók mindegyike aprómag vetésre is alkalmas, a kieresztőnyílás-szűkítő az alapfelszereltség része. Röpítőtárcsás kijuttatásnál az aprómagvetés szélérzékeny – ezt mindig vegyük figyelembe.