fbpx

Bársony Zoltán erdőt-mezőt véd a Doxmand vadriasztóval

Írta: Kohout Zoltán - 2020 február 25.

Évente többmilliós kárt előz meg a több évre vásárolt ultrahangos eszköz.

Immár nemcsak szántóföldi növényeknél vagy gyümölcsültetvényekben, hanem erdőtelepítésnél is felmerül a Doxmand ultrahangos vadriasztók bevetésének lehetősége az állatok kíméletes távoltartása érdekében. Ez derül ki a Győr környékén gazdálkodó, vadászó Bársony Zoltán tapasztalataiból. A gazda abban bízik, hogy a több évre szóló, legfeljebb néhány százezer forintos beruházás az évek során sokmilliós kártól fogja megóvni gazdaságát.

 

Míg a kerítés csaknem 3 millió, addig az ultrahangos megoldás ennek felébe-harmadába kerül

 

Erdőtelepítésnél is véd

 

Bársony Zoltán 70 hektár klasszikus szántóföldi kultúrát és 30 hektár erdőt művel gazdaságában – most éppen az erdőtelepítés napirendje miatt is fontolgatja az ultrahangos vadriasztási technológia bevetését. – A szarvas úgy lerágja a fiatal akácot, ahogy a birka lelegeli a füvet.

Nagyon remélem, hogy nemcsak a hatóság által előírt vadkerítés, hanem a szántóföldön már bizonyított Doxmand-vadriasztók is bevethetők lesznek – mondja a gazdálkodó. Ha valaki, ő tapasztalt vadászként és szakértőként tudja, mit jelent a védekezésnek ez az állatok számára teljesen kíméletes, ugyanakkor az erdő- és szántóföldi gazdálkodást kellően védő technológia.

A kerítés kontra vadriasztó kérdés azért sem mindegy, mert míg a kerítés csaknem 3 millió, addig az ultrahangos megoldás ennek felébe-harmadába kerül.

 

Egy szezonban több kultúrát is védhet

 

– Nincs olyan év, hogy több százezres vagy milliós kárt ne szenvedjünk ezen a környéken. Kifejezetten vadvédelemre szoruló térség ez. Volt gazdatársam, akinek 21 hektár kukoricáját kellett újravetni, miután kitúrták a vaddisznók, de én sem úszom meg a szezont milliós nagyságrendű vadkár nélkül – összegzi a vadvédelem szükségességét Zoltán. A gazda úgy kalkulál, hogy egy nagyobb tábla 4-5 darab legnagyobb kapacitású, 90 ezer forintos Doxmand-berendezéssel kellően védhető – vagyis szűk félmilliós beruházással legalább 4-5 évre szóló védelmet lehet kialakítani. – Ráadásul nem is csak egyetlen táblára tudom használni az ultrahangos vadriasztót: először a kukoricánál vetés utáni keléskor, aztán búzában alkalmazzuk aratásig, azután pedig vissza a kukoricába, hogy védje a taposástól, dézsmálástól. Gyorsan áttelepíthető, jól beállítható a védendő területrészre – sorolja az előnyöket a gazda. Fotói egyértelműen árulkodnak a bevetett eszköz hatékonyságáról.

 

A gondos alkalmazásnak például része, hogy ne árnyékolják le az ultrahang útját

 

Ami jó…

 

– Ugyanakkor gondosan kell eljárni a készülék kihelyezésekor, beüzemelésekor, de én ehhez minden segítséget, tájékoztatást megkapok a Doxmand szakemberétől – teszi hozzá a gazdálkodó. A gondos alkalmazásnak például része, hogy ne árnyékolják le az ultrahang útját, de az is, hogy az adott tábla méreteihez igazodó teljesítményű berendezést válasszanak. – Én ritkán mondom ki valamire, hogy jó, megfelelő, de ezt csak ajánlani tudom a gazdatársaknak – mondja Bársony Zoltán, aki nemcsak gazdaként, hanem vadászként és vadkárszakértőként is a Doxmand-technológiát preferálja.