fbpx

USA-EU vita: van remény a büntetővámok eltörlésére

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 12.

Úgy tűnik, az új USA-szakvezetéssel könnyebb szót érteni, mint a régivel. Hamarosan fellélegezhetnek a nyugat-európai sajt-, bor- és töményital-exportőrök. Végképp eltűnhetnek a büntetővámok.

 

francia bor
Ha nem jut ki a francia bor, az EU-n belül keresi helyét (Forrás: m.blog.hu)

 

Az elmúlt években zajló kereskedelmi viták elmérgesítették a viszonyt az EU és az USA között, de most Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos és Tom Vilsack amerikai agrártitkár találkozója a politikai kapcsolatok felengedésének jeleit mutatta. Március 9-én a két szakember telefonon keresztül egyeztetett az „aktív kétoldalú együttműködésről”.

Tavaly márciusban az Egyesült Államok 6,8 milliárd euró értékű uniós mezőgazdasági és élelmiszeripari termékkel szemben léptetett életbe büntető vámokat, az olasz sajtoktól a francia borokon át a skót whiskyig. Megtorlásként az EU november eleje óta 4 milliárd dollár értékű amerikai exportra vet ki hasonló vámokat. A mostani „telefonos találkozót” néhány nappal azután tartották, hogy Washington és az EU négy hónapra felfüggesztette a megemelt vámtarifákat. A hírt már nagyon várta az agrár- és élelmiszeripar, melyeket igazságtalanul érintett hátrányosan a vita. (Az európai alkoholok legnagyobb importőre az Egyesült Államok, kivitelüket a 25%-os pótvám súlyosan akadályozza.)

Wojciechowski szerint a tárgyalások olyan jól haladtak, hogy minden esély megvan a büntetővámok teljes eltörlésére. Ugyanis mindkét vezető elismerte egy olyan szabad és tisztességes kereskedelmi rendszer fontosságát, amely nemcsak a hazai gazdaságot erősíti, hanem hozzájárul a globális élelmezés-biztonsági célok eléréséhez is. A megbeszélés a vidéki gazdaságokra és környezeti ügyekre is kitért (az EU-nak fontos – a szerk.), míg Vilsack hangsúlyozta az éghajlattal kapcsolatos, új technológiák tiszteletben tartását (pl. génszerkesztés – a szerk.). Vilsack elődje, Sonny Perdue már sürgette az EU-t, hogy szüntesse meg az új technológiák alkalmazásának korlátozásait. A gazdalobbik most mindkét oldalon arra ösztönzik a tárgyaló feleket, hogy a büntetővámoktól mentes négy hónapot használják fel egy végső megoldás megtalálására.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina