fbpx

Határ a csillagos ég – 63 ezer forinton az új búza termelői ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 10.

Egy kis eső, egy kis hó, a kis árfolyamváltozás, és máris tovább emelkedik a búza ára. A járvány minden jel szerint túlérzékenyítette a piacot.

 

buza
Meg kell becsülni minden szemet (forrás: Horizont Média)

 

Kérdőjelek az idei termés körül

Ukrajnában és Oroszországban nagyot esett a hőmérséklet, sokfelé esik, havazik, ami hátráltatja a tavaszi kalászosok számára a magágy készítését. A csapadék azonban szükséges volt a talajok feltöltéséhez és az őszi állományok terméskilátásait javítja. (Oroszországban háromszor több az őszi, mint a tavaszi búza.) Az USA-ban a jó vagy kiváló állapotú búzaterületek aránya 36%-ra csökkent Kansas és 27%-ra Texas államokban. Az érkező esők azonban itt is reményt adnak a vetések regenerálódására. (Hazánkban a kisebb termőterület és a gyengébb állapotú novemberi vetések terméskilátásai tartják bizonytalanságban az ágazati szereplőket.)

 

Marad a magas ár

Mindenesetre a párizsi tőzsdén a májusi malmi búza ára 230,5 euróra emelkedett. A szeptemberi szállítású, új termés ára is nő, pillanatnyilag 203 euró körül vesznek egy tonna kenyérnekvalót. Mivel közben a forint is gyengült, ez az összeg magyar viszonyok között nagyjából 63 ezer forintos telephelyi árszintet jelez a betakarítást követő hónapokban.

Kiviteli hajrá

Az Egyesült Államok a futó gazdasági évben eddig 18,6 millió tonna búzát szállított ki az országból, ami 3,5%-kal marad el a tavalyi ütemtől. Az EU 18 millió tonna búza értékesítésével végzett eddig. Az itteni kereskedők azt remélik, hogy lemaradásukat behozhatják, hiszen az orosz búzát kiviteli korlátozások terhelik. Az optimizmust növeli, hogy Algéria végre tendert írt ki legalább 50 ezer tonna alacsony fehérjetartalmú búza vásárlására. Ennek elnyerésére leginkább a franciáknak van jó esélyük. Azt, hogy az európai búza versenyképessége mennyit javult az orosz vámok hatására, a pakisztáni beszerzési kiírás eredménye már meg fogja megmutatni.

 

buza
Megjegyzés: 2019-ben az EU-n belül a legnagyobb értékben a franciák exportáltak búzát, őket Románia, Németország, Bulgária, Magyarország és Lengyelország követte a sorban.