fbpx

180 fokos fordulat: két hét alatt csontra száradt a föld

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 08.

Két hete még a belvizes területek nagyságáról cikkezett mindenki, mostanra a 180 fokos fordulat állt be a talajok állapotában. Baranya és Somogy már csontszáraz.

 

talajelokeszites
Megint egy aszályos tavasz jön? (Forrás: Horizont Média)

 

Február 16-án arról írtunk, hogy az ország észak-keleti felében súlyos belvízhelyzettel küzdenek a gazdaságok. Mára homlokegyenest eltérő probléma előtt áll a legtöbb növénytermesztő. A korábban belvizes országrész az ideális művelhetőség állapotába került, míg az összes többi területen az ideálisnál kevesebb vagy vészesen kevés a talajban rendelkezésre álló vízmennyiség. Somogyban és Baranyában már a 40 százalékot sem éri el a talaj víztartalma, de a Tiszától nyugatra mindenhol túl száraznak mondható a föld.

 

talajelokeszites
Forrás: met.hu

 

A gazdák pillanatnyilag hengerezésre, műtrágyázásra használják ki a járható talajállapotot, és elkezdődtek az áttelelő állományokban a rovarölő, illetve gyomirtó szeres kezelések. A repcében már most túl sok a szívó és rágó kártevő, de a búzában is aggasztó a levéltetvek betelepedése. A búzaállományok egy részében a vetés megcsúszása miatt ősszel elmaradt a gyomirtás, a konkurens növények azonban vígan fejlődtek az enyhe télben. A gombabetegségektől egyelőre nem tartanak a gazdák, bár az ország déli megyéiben (elsősorban Somogy, Baranya) néhol már porzik a lisztharmattól a búzatábla.