fbpx

Hatékony korai védelem és termésnövelő hatás kalászosoknak

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 március 09.

Napjainkban a növényvédelem szakterületén belül sorozatosan találják szembe magukat a növényvédőszer-gyártók és gyakorlati szakemberek, valamint a gazdálkodók azzal a helyzettel, hogy egy adott hatóanyag engedélyét nem hosszabbítja meg az EU engedélyezési hatósága (EFSA), ezáltal az kivonásra kerül a hatóanyagok piacáról.

 

Kalászosok

A Syngenta megoldást talál minden helyzetben (Fotó: Syngenta)

 

„Az élet nem áll meg” – alkalmazkodni kell a megváltozott helyzetekhez, lehetőleg olyan módon, hogy abból a lehető legjobbat hozzuk ki. Így tett a Syngenta is, amikor az Amistar Opti helyére méltó „utódot” talált termelői partnerei részére az Amistar Prime Pack  termékkombináció létrehozásával.

Az Amistar Prime Pack két termékből álló kombináció, amely Amistar 250 SC-t és Tern 750 EC-t tartalmaz. Előbbi hatóanyaga 250 g/lazoxystrobin, utóbbié 750 g/l fenpropidin. Az azoxystrobin hatásmechanizmusát tekintve a kórokozó gomba légzési folyamatait gátolja, a fenpropidin pedig szterol bioszintézis gátló. Növénnyel érintkezve mindkét hatóanyag szisztémikus, az azoxystrobin a kezelt növény minden részébe eljut. A fenpropidin csúcsirányba elmozduló hatóanyag. A termékkombináció hatásspektrumába tartozik az őszi búza lisztharmat a (1. ábra), szeptóriás levélfoltossága, sárga- és vörösrozsdája.

 

Amistra Prime hatékonysága

Amistar Prime hatékonysága őszi búza lisztharmat ellen kuratív módon történt kezelésben, a 4. levélszinten (Syngenta fejlesztői kísérlet, 2020, n = 4, Boros Szilárd)

 

Növényvédelmi technológiánkban kijuttatását tavasszal, 2-3 nóduszos (BBCH 32-33) fenológiai állapotban javasoljuk, 0,8 l/ha Amistar + 0,6 l/haTern vagy 1,0 l/ha Amistar + 0,75 l/ha Tern dózisban. Ekkor kiválóan tudjuk blokkolni a már kialakult kezdeti fertőzéseket vagy megelőzni azokat a következő fungicides kezelésig, legyen az a zászlóslevél védelme vagy a kalászvédelem, köszönhetően a kombináció preventív és kuratív tulajdonságainak, valamint 4-5 hetes hatástartamának. További ‑gyelemre méltó tény az azoxystrobin pozitív élettani és termésnövelő hatása a kezelt növényállományra. Kezelést követően a növények kloro‑llszintézise és nitrogénfelvétele fokozódik, csökken az abiotikus stresszfaktorok (pl. aszályos időjárás) miatt kialakuló reaktív oxigénformák szintje, valamint az öregedési folyamatokért felelős etilénszintézis szintje is, a növények a rendelkezésükre álló vizet gazdaságosabban használják fel (gondoljunk csak a 2019-2020-as évek tavaszi időszakaira). Ennek következtében a kezelt növények fotoszintézise nagyobb levélfelületen hatékonyabb, ami nagyobb termést eredményez. 2020. évi fejlesztési kísérleteinkben 4 helyszín átlagában egyszeri Amistar Prime-kezeléssel plusz 630 kg/ha terméstöbbletet értünk el a kezeletlen kontrollhoz képest.

Összefoglalva az Amistar Prime előnyeit elmondhatjuk, hogy triazolmentes termékkombináció lévén kora tavaszi hűvösebb időben történő kezeléskor is megbízható hatékonyságot biztosít, jelentős szerepe lesz a kórokozók rezisztenciatörésében (eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagokat tartalmaz), azoxystrobin hatóanyaga a növény minden részébe eljut, és jelentős támogatást nyújt a kezelt növények élettani folyamataiban (fotoszintézis, aszálytűrés). Hatóanyagai 3–9 pH-tartományban stabilak, nem hidrolizálnak, aszályos évjáratokban is termésnövelő hatású.

A fent közölt pozitív tulajdonságok ismeretében bízunk benne, hogy a következő év tavaszán Önök is bizalmat szavaznak a Syngenta kalászos fungicid portfólió legújabb tagjának, az Amistar Prime-nak.

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök
SYNGENTA KFT.