fbpx

Fókuszban a termésbiztonság és stabilitás

Írta: MezőHír-2023/06. lapszám cikke - 2023 június 07. -Hirdetés

Újdonság a Syngenta őszi búza-fajtakínálatában 2023-tól

A Syngentánál nem állhat meg a portfólió fejlesztése. Nemcsak azért, hogy az eddig elért pozíciónkat meg tudjuk tartani, illetve tovább tudjuk erősíteni a magyar piacon – örömünkre szolgál, hogy Falado őszi búzánk 2022-ben is az egyik legnagyobb területen termesztett búzafajta lett* –, hanem azért is, mert a világ búzaigénye az előrejelzések szerint 2050-re meghaladja majd a 900 millió tonnát, a népességnövekedésből és megváltozó táplálkozási szokásokból következően.

Az elmúlt években tehát nemcsak a klimatikus viszonyok okozta szélsőségek kiküszöbölésére kerestük a megoldást, hanem a folyamatosan növekvő termesztési igényre is. Ezáltal még határozottabban rajzolódott ki az irány a nemesítési programjainkban: fokozott stressztolerancia, fagy- és szárazságtűrés, betegségellenállóság, magasabb beltartalmi paraméterek és stabil, magas terméshozam. Törekvéseink nem maradnak eredmény nélkül.

Rocinante-Syngenta-őszi-búza
SY Rocinante – új őszi búza-fajta a Syngenta kínálatában a kimagasló hozam eléréséhez

Jelen cikk írásakor még nem látható a vége a 2023-as szezonban megjelenő gombás betegségek okozta gazdasági kárnak. Az idei szezonban a lisztharmat (Blumeria graminis f.sp. tritici), a szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) és a búza sárgarozsdája (Puccinia striiformis) okozott az ország valamennyi körzetében jelentősebb gondokat, de ezeket fungicides állománykezeléssel és a megfelelő fajtaválasztással kordában lehetett tartani.

A Syngenta portfóliójában szereplő fajtákról összességében elmondható, hogy a rekordtermések mellett a kiváló termésstabilitás nagyon masszív betegség-ellenálló képességgel is párosul. Falado őszi búzánk évek óta bizonyít kimagasló terméspotenciáljával és kimagasló minőséget adó termésével. Legutóbbi sikere, hogy a 2022-es GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs fajtakísérletében a korai fajták kategóriában a 3. helyen végzett**.

A Gabrio és a Pibrac fajtáink pedig kiváló kvalitásuk és a főbb gombás betegségekkel szembeni toleranciájuk, mint a szeptória és fuzárium, eredményeként a legnagyobb integrátori hálózatokba kerültek.

Az idei szezontól pedig újabb reménység érhető el a Syngenta őszi búza-palettáján. A tavalyi évben debütált legújabb generáció tagjai mellett (SY Passion és SY Exaltation) idén bevezetésre kerül az SY Rocinante középkései, szálkás kalászú, malmi minőséget biztosító búzafajtánk.

Mindhárom újdonságról határozottan elmondható, hogy a nemesítési irányok tisztán kirajzolódnak: még nagyobb termés, kiemelkedő tápanyag-reakció, jó télállóság, kiemelkedő beltartalmi paraméterek és nagyon jó tolerancia a főbb levélbetegségekkel szemben. Az extrém száraz 2022-es évjáratban az IKR független őszi búza-kísérleteiben az abszolút első helyet szerezte meg, 8,45 t/ha-os kísérleti átlaggal (3 helyszín, 48 fajta vizsgálatában)***, míg az SY Exaltation 10,4 t/ha termést produkált a Syngenta 2022-es fejlesztői kísérletében (Bozzai), az SY Passion pedig 11,7 t/ha termést ért el ugyanitt, valamint éréscsoportjában az első helyen**** végzett a Nébih regisztrációs kísérletében, 2020-ban.

Új generációs őszi búza-fajtáink kiváltképp meghálálják a megfelelő, termőterületre szabott tápanyag-utánpótlást és egyéb kiegészítő mezo- és mikroelem-utánpótlást. Látványosan javíthatunk beltartalmi paramétereiken, illetve általános kondíciójukon, beleértve a betegségekkel szembeni toleranciájukat.

Őszi búza-fajtakínálatunkról további információkért látogassa meg weboldalunkat!

*Nébih-jelentés a 2022-es évi kalászosvetőmag-helyzetről
**GOSZ-VSZT-NAK Posztregisztrációs Fajtakísérletek, 2022
***IKR fajtakísérleti eredmény, 2022
****Nébih regisztrációs kísérleti-eredmény, 2020

Syngenta