fbpx

12 ezer sorfa, indul a második faültetési szezon

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 05.

A Településfásítási Program közel ötszáz, tízezer lakosnál kisebb település számára biztosít összesen 12 ezer darab sorfát. Ennek közel felét tavaly ősszel ültették el, most Balástyán elindult a tavaszi faültetési szezon – tájékoztat az Agrárminisztérium.

 

A tavaly meghirdetett Településfásítási Program

Az agrártárca hozzájárul ahhoz, hogy kisebb-nagyobb falvak, városok az eddiginél kellemesebb élőhelyet biztosítsanak az ott lakóknak.

A településfásítást a 2019-ben kezdődött Országfásítási Program részeként indította a mezőgazdaságért felelős minisztérium.

Sorfák
Több zöld terület, jobb levegő – élhetőbb települések (Fotó: Barna Ferenc)

 

A program célja:

  • hozzájárulni a 10 ezer főnél kisebb lélekszámú települések levegőminőségének és életkörülményeinek javításához, a zöldterületek bővüléséhez;
  • a Vidékfejlesztési Programban rendelkezésre álló, az önkormányzatok számára is elérhető erdészeti támogatásokra felhívni a figyelmet.

A kormány célkitűzése, hogy az ország fával borított területét 27%-ra növelje.

 

A második ütem április végéig tart

A Településfásítási Program keretében 12 ezer darab sorfát ültetnek el két szezonban. Ennek csaknem felét tavaly ősszel ültették el erdész szakemberek és a helyben lakók segítségével a települések, a többit idén tavasszal. A most induló faültetési szezon várhatóan április végén fejeződik be országszerte.

Balástyán, a kegyeleti parkban kapott helyet a pályázaton elnyert 30 keskenylevelű kőris, fehér eper és kislevelű hárs.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc